Nieuws/Binnenland
730308007
Binnenland

Prinsjesdag 2020

Extra aandacht bestrijding drugscriminaliteit

Den Haag - De bestrijding van drugscriminaliteit krijgt de komende jaren extra aandacht. Een gespecialiseerd team kan verder worden opgetuigd door volgend jaar 141 miljoen euro te investeren. Daarna wordt dat zelfs structureel 150 miljoen euro. Die investeringen werden in het voorjaar al bekend.

Het doel is de drugsindustrie te bestrijden, die in ons land welig tiert. Na de brute moord op advocaat Derk Wiersum deed minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) er nog een tandje bij. De strijd tegen drugscriminelen raakte in een stroomversnelling, met deze extra investeringen als gevolg.

Dat bedrag is vooral bedoeld voor het zogeheten Multidisciplinair Interventie Team (MIT). Dat team kan volgens het departement met de investering uitgroeien tot een zelfstandig team van honderden specialisten op het gebied van inlichtingen, toezicht, handhaving en opsporing. Een deel van het geld gaat ook naar het bewaken en beveiligen van lokale bestuurders, rechters, officieren van justitie, agenten, advocaten en journalisten.

Gevangeniswezen

Bovendien worden er extra mensen worden aangetrokken. Het gevangeniswezen krijgt daarvoor 113 miljoen euro, de forensische zorg 108 miljoen euro en tbs 38 miljoen euro. Ook in de asielketen zijn extra mensen nodig. Vanwege achterstanden bij de behandeling van asielaanvragen komt er 174 miljoen euro bij in 2021.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd