Nieuws/Binnenland
730688336
Binnenland

Baby’s krijgen straks vitamine K-prik in plaats van druppels

Een baby krijgt vitamine K toegediend via druppels.

Een baby krijgt vitamine K toegediend via druppels.

DEN HAAG - Pasgeboren kinderen krijgen vanaf medio volgend jaar vitamine K toegediend via een injectie in plaats van via druppels. Het kabinet neemt een advies van de Gezondheidsraad over dit onderwerp over, schrijft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Zuigelingen krijgen de vitamine om met name bloedingen in de hersenen te voorkomen.

Een baby krijgt vitamine K toegediend via druppels.

Een baby krijgt vitamine K toegediend via druppels.

De Gezondheidsraad concludeerde al in 2017 dat er aanwijzingen zijn dat een inenting beter werkt dan druppels. Het zou vooral een verbetering zijn voor kinderen met een verstoorde vetopname die borstvoeding krijgen. In moedermelk zit namelijk minder vitamine K, waardoor zij toediening nog meer nodig hebben dan kinderen die met de fles worden gevoed. Omdat vooraf niet goed vast te stellen is in welke mate de kinderen de vitamine extra nodig hebben, zou het beter zijn om alle kinderen een prik toe te dienen, aldus het advies.

Na het advies van de Gezondheidsraad heeft het RIVM een plan gemaakt om dit nieuwe beleid goed uit te voeren. Kinderen krijgen straks één keer een prik met het middel Konakion MM. Als de ouders dat niet willen, blijven ook de druppels een mogelijkheid. De komende maanden worden gebruikt om nadere afspraken te maken en de voorlichting op orde te brengen, aldus de staatssecretaris.