Nieuws/Binnenland
73114
Binnenland

Kinderkiller Marcel H. vast, nachtmerrie voorbij

Duitsland rilt nog na

Voor het huis van de vermoorde Jaden hebben geschokte buurtgenoten bloemen en knuffels neergelegd.

Voor het huis van de vermoorde Jaden hebben geschokte buurtgenoten bloemen en knuffels neergelegd.

HERNE (D.) - De opluchting is bijna voelbaar in het Duitse Herne nu de 19-jarige Marcel H. veilig achter slot en grendel zit. De 150.000 inwoners tellende stad, op een uurtje rijden van de Nederlandse grens, was een kleine week in de greep van de angst voor de jongeman die op gruwelijke wijze zijn 9-jarige buurjongetje afslachtte. „Mensen durfden hun kinderen niet meer buiten te laten”, vertelt een moeder. „Wat konden we anders; er liep een monster rond. Nu heerst vooral verdriet over wat er gebeurd is.”

Voor het huis van de vermoorde Jaden hebben geschokte buurtgenoten bloemen en knuffels neergelegd.

Voor het huis van de vermoorde Jaden hebben geschokte buurtgenoten bloemen en knuffels neergelegd.

De nachtmerrie begint afgelopen maandagavond, als Marcel H. thuis in een buitenwijk van Herne een einde aan zijn leven probeert te maken. De jongeman leidt een troosteloos bestaan. Hij is game- en internetverslaafd en heeft geen vrienden. Een poging zichzelf te verwurgen mislukt, waarna hij om onbegrijpelijke redenen besluit dan maar iemand anders te doden. „Een willekeurig iemand. Hij wilde op die manier in de gevangenis komen”, zegt een politiewoordvoerder. H. belt aan bij zijn buren, waar de 9-jarige Jaden opendoet. Dat zal de jongen fataal worden. Hij wordt met een smoes de kelder ingelokt, waar H. als een bezetene begint in te steken op het jongetje. Het stoffelijk overschot wordt later gevonden met 52 messteken.

Na zijn gruweldaad stuurt H. trots foto’s van het bloedbad het internet op en slaat hij op de vlucht. „Mensen durfden hun kinderen nog nauwelijks naar school te brengen”, zegt een moeder. „Iedereen was gespannen.” De klopjacht van de politie levert niets op. Totdat H. zich donderdagavond plotseling zelf meldt bij een Grieks cafetaria even buiten het centrum. „Hij wandelde hier gewoon naar binnen”, vertelt eigenaar Georges Chaitidis, nog steeds zichtbaar verbaasd. Chaitidis had aanvankelijk geen idee dat hij de meest gezochte persoon van Duitsland voor zich had. „Hij had geen bril op dus ik herkende hem niet. Ik zag een iel ventje dat vroeg of ik de politie wilde bellen. ’Wie ben jij dan’, vroeg ik hem. ’Weet je dat niet’, zei hij. Daarop maakte hij zich bekend. Niet lang daarna was de politie er. Hij heeft verder niets gezegd. Ik was niet bang, maar ik besef nu wel wat er had kunnen gebeuren.”

H. blijkt zich al die tijd te hebben schuilgehouden in een woning vlakbij de cafetaria. Als hij zich meldt staat het pand in lichterlaaie. Binnen vinden agenten het lichaam van een 22-jarige man. „H. kende het slachtoffer uit de gamewereld”, zegt de politie. „Hij vertelde hem dat zijn ouders weg waren en dat hij een paar dagen onderdak nodig had.” Toen de kennis ontdekte dat H. werd gezocht voor de moord op zijn buurjongetje, moest ook hij eraan geloven. Omdat hij dreigde naar de politie te stappen, stak H. hem dinsdag met 68 messteken dood. „Het huis werd in brand gestoken omdat H. sporen wilde wissen”, aldus de politie.

Het is nog een raadsel waarom H. zich daarna toch meldt. Volgens de politie gedraagt hij zich tijdens de verhoren „ijskoud” en dicteert hij zijn verklaring aan de onderzoekers.

Georgios Chaitidis denkt wel te weten waarom H. zich aangaf. „Ik denk dat hij bang was voor zijn stiefvader. Die is lid van motorbende Bandidos. Die zouden ook de jacht op hem geopend hebben en geen genade hebben gekend als ze hem zouden vinden.”

Inmiddels is de rust enigszins weergekeerd in de oude mijnstad Herne. Alleen de vragen blijven. „Waarom een kind doden? Waarom zo gruwelijk? Wat heeft deze jongeman tot een afschuwelijke moordenaar gemaakt?”, vraagt een jonge vader uit Herne zich af.

Bij de woning waar de 9-jarige Jaden is omgebracht, is het stil. Mensen leggen zwijgend een kaartje of een knuffel neer. Burgemeester Frank Burba van Herne heeft net een gesprek gehad met de ouders van de jongen. Hij zoekt zichtbaar naar woorden. „Ik ben zelf vader. Wat moet ik zeggen? Ik heb alleen maar kunnen vertellen dat we met zijn allen verdriet hebben, in de hoop dat de ouders daar kracht uit putten. De stad zal zich deze nachtmerrie nog lang herinneren.”