Nieuws/Binnenland
731304618
Binnenland

VVD en CDA willen met Forum voor Democratie Noord-Brabant besturen

DEN BOSCH - Forum voor Democratie en de VVD, het CDA en Lokaal Brabant zijn er in principe uit: ze willen samen het nieuwe provinciebestuur in Noord-Brabant vormen. De partijen hebben voldoende vertrouwen in elkaar om een nieuwe coalitie te smeden. De partijen hebben op dit moment acht uitgangspunten vastgelegd die ze belangrijk vinden voor een goede samenwerking.

Zo willen de partijen „een open en respectvolle samenleving waarin iedereen mee kan doen. De hand uitsteken naar iedereen die mee wil doen.” Ook zeggen ze actief onderdeel van Europa te willen zijn en een betrouwbare partner bij de uitvoering van het Klimaatakkoord. Landelijk is Forum kritisch over deze onderwerpen. De partijen werken nu met een formateur aan een akkoord op hoofdlijnen. Ze verwachten dat de eerste helft van april te kunnen presenteren, aldus de provincie.

Noord-Brabant is de tweede provincie waar Forum in Gedeputeerde Staten komt. In Limburg zit de partij al in het provinciebestuur. FvD won tijdens de provinciale statenverkiezingen in maart vorig jaar fors.

Kritiek

Niet iedereen is enthousiast over de gesprekken die VVD en CDA met FVD voeren. Vorige maand twitterde GroenLinks-voorman Jesse Klaver dat VVD en CDA in Noord-Brabant extreemrechts in het zadel willen helpen. D66 reageerde eveneens kritisch en ook bij onder meer de lokale CDA-afdeling in Oisterwijk klonk kritiek.

Het landelijke CDA stak nadrukkelijk geen stokje voor samenwerking in Brabant. „Een grote meerderheid ziet en erkent dat er een groot bestuurlijk probleem in Brabant ligt”, zei fractievoorzitter Pieter Heerma vorige maand. CDA-ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Wopke Hoekstra (Financiën) zijn in Den Haag kritisch op Forum-voorman Thierry Baudet, maar houden zich op de vlakte waar het samenwerking in Brabant betreft.

„Ik vind echt dat men daar moet bekijken wat verstandig is, wat afgewogen is”, zei Hoekstra eerder. De Jonge vindt het „maar goed ook” dat lokale en regionale afdelingen „hun eigen keuzes maken over hoe ze hun programma willen realiseren en met wie ze dat doen.”

De landelijk fractievoorzitter van Forum voor Democratie Thierry Baudet noemt het „een mooie stap voor de partij! En een reuzenstap voor Nederland!”