Nieuws/Binnenland
73182
Binnenland

Dode bij ongeval roeiboot Huissen

HUISSEN - Een aanvaring op de Nederrijn nabij het Gelderse Huissen heeft vanmorgen ten minste één roeier het leven gekost. Naar de tweede vermiste wordt nog gezocht door duikteams, speurhonden, helikopters en schepen met sonar-apparatuur. In totaal zijn zo'n veertig man bij de zoekactie betrokken.

Het tweetal raakte samen met drie andere leden van de Arnhemse roeivereniging Jason te water nadat hun wedstrijdroeiboot betrokken was geraakt bij een aanvaring op het Pannerdens Kanaal, zoals het gedeelte van de Nederrijn bij Huissen heet.

De vijf opvarenden zijn volgens secretaris Frank Jibben van roeivereniging Jason ervaren roeiers en redelijk op leeftijd. “Ze roeien regelmatig op de Nederrijn en het Pannerdens kanaal”, zegt Jibben.

Meteen na de melding hebben de hulpdiensten een grootscheepse zoekactie opgezet. Van de drie roeiers die gered konden worden, is er ter plaatse één gereanimeerd. Hij is met de twee anderen, die op eigen kracht uit het water konden komen, naar het ziekenhuis vervoerd. Twee van hen vertoonden onderkoelingsverschijnselen.

Woordvoerder Marco Misset van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden achtte de kans op overleven met de minuut kleiner. “Rond 13 ur werd onze vrees bewaarheid met de vondst van het lichaam van één van de twee vermisten”, aldus Misset.

Intussen wordt de zoekactie vanmiddag voortgezet. De scheepvaart in het gedeelte van de Nederrijn – het Pannerdens kanaal - is stilgelegd, als gevolg waarvan doorvoer richting Duitsland en Rotterdam gestremd is en vertraging oploopt.