Nieuws/Binnenland
732227619
Binnenland

Politie: provocerend en agressief gedrag demonstranten

Agent gewond na aanval betogers Tweede Kamer, meerdere aanhoudingen

DEN HAAG - De politie heeft donderdagmiddag de ingangen naar het gebouw van de Tweede Kamer afgesloten en het Binnenhof afgesloten wegens een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Op beelden is te zien dat het tot confrontaties met enkele agenten komt. Ze werden omsingeld door tientallen woedende demonstranten.

Het Plein is inmiddels weer toegankelijk, het Binnenhof en het Tweede Kamergebouw zijn nog steeds afgesloten. Een agent is gewond geraakt, meldt de politie. „We zijn nog steeds in het centrum van Den Haag aanwezig om de rust terug te laten keren.”

Bij het Tweede Kamergebouw en het overdekte winkelcentrum De Passage kwam het tot opstootjes tussen agenten en demonstranten. ’Meerdere demonstranten’ zijn opgepakt, aldus de Haagse politie. „Onder andere omdat agenten werden belaagd.” Verschillende beelden op sociale media bevestigen dat. De demonstranten gedroegen zich „provocerend en agressief richting agenten”, meldt de politie. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt werd door enkele demonstranten omsingeld en lastiggevallen.

Honderd tot tweehonderd mensen houden een protest op het Plein. Aan de Lange Poten werd de situatie grimmig. De politie deelde hier en daar tikken uit met de wapenstok aan betogers die zich agressief opstelden en weigerden te vertrekken. Filmpjes waarin te zien is dat demonstranten - enkele (oudere) vrouwen - worden gemaand weg te gaan maar niet luisteren, leveren verdeelde reacties op. Ze worden gewaarschuwd, geslagen en weggeduwd door agenten. Een van de vrouwen, duidelijk op leeftijd, valt daardoor plat op de stoep.

De demonstranten verplaatsten zich van het Plein naar de Grote Marktstraat, een van de drukste winkelstraten van Den Haag. Daar staken ze de Grote Markt over, om vervolgens weer bij het Binnenhof aan te komen. Ze riepen leuzen als „wij zijn Nederland” en „weg met de spoedwet.”

Het Openbaar Ministerie twitterde dat het beelden heeft gezien waarop „agressieve demonstranten” de politie belagen. „We doen onderzoek naar wie deze mensen zijn. Er is geen enkel excuus voor geweld tegen de politie.”

Betogers bij het Binnenhof tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen.

Betogers bij het Binnenhof tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen.

Aanleiding voor de betoging met rond de honderd deelnemers lijkt, naast oproepen op sociale media, een bericht van de actiegroep Viruswaarheid aan haar aanhangers dat er donderdag zou worden gestemd over de corona-spoedwet. Die stemming staat overigens donderdag niet op de agenda. Viruswaarheid is de actiegroep van Willem Engel, die eerder zinspeelde op een ’volksopstand’ waar ’iedereen met z’n rieken het Tweede Kamergebouw bestormt’.

Engel zegt vanaf zijn vakantieadres in Spanje ’niets met de betoging te maken te hebben’. „Viruswaarheid is niet betrokken en heeft niet opgeroepen tot de demonstratie. Wij zijn tegen geweld”, laat hij weten aan De Telegraaf, terwijl hij tegelijkertijd zijn zorgen uit over mogelijk escalerend optreden van de politie.