Nieuws/Binnenland
732237284
Binnenland

Recordaantal van 7833 nieuwe coronabesmettingen gemeld

AMSTERDAM - Het aantal coronabesmettingen neemt nog steeds toe. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 7833 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op woensdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 7296 positieve tests gemeld en op dinsdag 7377.

Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 200.000 mensen in Nederland positief getest. De teller staat nu op bijna 204.000. Alleen in de afgelopen zeven dagen zijn al meer dan 48.000 nieuwe besmettingen gemeld.

Het aantal sterfgevallen steeg met 29. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend waren 32 sterfgevallen gemeld.

Rotterdam-Rijnmond had de meeste besmettingen. In de regio testten 909 mensen positief. Het is de tweede keer dat het gebied boven de 900 uitkomt. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend waren 978 nieuwe besmettingen geregistreerd. Onder de 909 nieuwe coronagevallen zijn 470 inwoners van Rotterdam.

De provincie Utrecht telde 868 nieuwe besmettingen en de regio Haaglanden 653. In Amsterdam-Amstelland kwamen 599 besmettingen aan het licht, waaronder 506 in Amsterdam zelf. In de regio's Midden- en West-Brabant (557, waaronder 127 in Tilburg), Brabant-Noord (431), Brabant-Zuidoost (406) kwamen ook meer dan vierhonderd coronagevallen aan het licht.

Zorgen WHO om besmettingen Europa

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt het stijgende aantal Covid-19-gevallen in Europa „zeer zorgelijk.” Maar de situatie is nog niet zo erg als in april, zei het Europese kantoor van de WHO donderdag.

„Het dagelijkse aantal gevallen stijgt, het aantal ziekenhuisopnames stijgt”, zei Hans Kluge, de regionale directeur van de WHO voor Europa, op een persconferentie.

„Covid is nu de vijfde belangrijkste doodsoorzaak en de drempel van duizend doden per dag is nu bereikt.” Maar Kluge zei dat „we niet in de situatie van maart en april zijn.”

„Hoewel we twee tot drie keer meer gevallen per dag registreren vergeleken met de piek in april, zien we nog steeds vijf keer minder sterfgevallen”, aldus Kluge.

Hij zei dat een deel van de toename kan worden toegeschreven aan het hogere aantal coronatests onder jongere mensen, en dat de lagere sterfte kan worden verklaard door de verspreiding van het virus onder jongere, minder kwetsbare groepen.