Nieuws/Binnenland
73262
Binnenland

Minister bij Rotterdam tegengehouden

ROTTERDAM - De Turkse minister voor Familiezaken, Fatma Betul Kaya, is bij een benzinestation in de buurt van Rotterdam tegengehouden. Een medewerker van de minister twitterde een foto waarop dat te zien is.

Hij schrijft dat de politie de Turken heeft gevraagd om het land te verlaten, maar dit wordt nog niet bevestigd. De verwachting was dat ze richting het Turkse consulaat in Rotterdam ging. Daar staan inmiddels honderden Erdogan-aanhangers te wachten en geldt een noodbevel.

,,We zijn woedend op de Nederlandse regering, die de Turken op zo'n erge manier heeft geschoffeerd. Wij zijn voor president Erdogan, maar ook anderen zijn tegen het ondemocratische optreden van Nederland”, aldus woordvoerder Mustafa.

De omliggende straten zijn afgesloten door een zichtbaar zenuwachtige politie. Hoewel restaurants in de nabijheid van het consulaat gewoon open blijven.

De minister kwam per auto uit Duitsland naar Nederland nadat eerder het bezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu niet doorging. Nederland trok zaterdag de landingsrechten in voor zijn vliegtuig omdat de openbare orde in het geding zou zijn. Dat leidde tot een woedende reactie van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die foeterde over Nederlandse „nazi-overblijfselen en fascisten.”

Betul Kaya zou eigenlijk vrijdag al spreken in Nederland in het kader van een promotietour van Turkse ministers in Europa om hun landgenoten warm te maken voor het referendum over de grondwet. Sayan Kaya kreeg te horen dat ze niet welkom was in Hengelo en Wehl. Zalenverhuurders in beide plaatsen besloten hun ruimtes niet beschikbaar te stellen voor politieke bijeenkomsten.