Nieuws/Binnenland
73291
Binnenland

Politie klaar om in te grijpen

ROTTERDAM - UPDATE De ME staat klaar in Rotterdam om in te grijpen bij de massale betoging bij het Turkse consulaat. In de omgeving kwam het al tot meerdere kleine opstootjes tussen de politie en demonstranten.

De Telegraaf is live bij het consulaat via Facebook.

Bij het Turkse consulaat hebben zich zaterdagavond zo'n duizend mensen verzameld. De sfeer is af en toe grimmig. De politie is met veel agenten aanwezig.

De demonstranten worden tot bedaren gebracht door Turkse handhavers en mensen van het consulaat. Daardoor is het nog niet verder uit de hand gelopen.

Een Turks parlementslid riep via een megafoon de menigte op te blijven, desnoods tot morgenvroeg, totdat minister Kaya van Familiezaken heeft kunnen spreken. Ook deed hij de aanwezigen de groeten van president Erdogan.

Het parlementslid, dat werd overstemd door de aanwezigen die riepen om Kaya, verwierp de noodverordening die in Rotterdam is afgekondigd. ,,Nederland heeft ook de noodtoestand veroordeeld die tijdens de coup in Turkije werd uitgesproken, maar nu doet Rotterdam hetzelfde. Nu staat Nederland vrijheid niet toe.”

Ook in andere steden kwam het tot protestacties. In Amsterdam reed een colonne toeterende auto’s over het Damrak.

De Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya van Familiezaken is aan de achterkant van het consulaat tegengehouden door de politie. Ze vindt dat Nederland ,,alle internationale wetten, conventies en rechten van de mens schendt,” door haar niet het consulaat binnen te laten gaan.

De minister kwam zaterdag per auto naar Rotterdam nadat eerder een vlucht met buitenlandminister Casuvoglu door de Nederlandse regering was tegengehouden.<h2 xmlns:xml='http://www.w3.org/XML/1998/namespace'>Diplomatieke rel</h2>Dat besluit leidde tot een forse diplomatieke rel met de regering in Ankara. ,,Nazi-overblijfselen en fascisten", zo betitelde president Erdogan de Nederlanders.

Het departement van Buitenlandse Zaken in Ankara kondigde maatregelen tegen de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen af. Zo is ambassadeur Kees de Rij, die momenteel niet in Turkije verblijft, tot nader orde niet welkom. Zijn residentie en die van de Nederlandse consul-generaal in Istanbul zijn afgesloten. De ambassade en de consulaten in Izmir, Antalya, Marmaris en Gaziantep blijven voor onbepaalde tijd dicht. Om veiligheidsredenen, is de officiële opgave.<h2 xmlns:xml='http://www.w3.org/XML/1998/namespace'>Bijval voor Rutte</h2>Het besluit van het kabinet leverde premier Rutte in eigen land vrijwel uitsluitend schouderklopjes op. Vrijwel het gehele politieke spectrum toonde zich tevreden. Klaver (GroenLinks), Buma (CDA), Wilders (PVV) en Roemer (SP) kozen vlot de publiciteit om hun steun te betuigen.

Alles draait om het referendum in Turkije op 16 april. Daarin kunnen de Turken zich uitspreken over het toekennen van meer bevoegdheden aan president Erdogan. Duitsland ging Nederland voor in het weigeren van een Turkse bewindsman en Oostenrijk heeft op voorhand laten weten geen minister uit Ankara te zullen dulden.