Nieuws/Binnenland
733149519
Binnenland

Arrestaties bij de Kuip voorafgaand aan Feyenoord - Ajax, waterkanon ingezet

ROTTERDAM - De politie heeft voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord - Ajax zeven mensen aangehouden. Een deel van hen werd opgepakt op het plein voor het Maasgebouw bij stadion De Kuip, nadat vuurwerk naar de politie was gegooid. Anderen waren eerder op de dag aangehouden, aldus een woordvoerder van de politie. De mensen zijn aangehouden vanwege het roepen van discriminerende teksten, belediging of het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

De politie heeft ook enkele seconden een waterkanon ingezet omdat agenten werden bekogeld met vuurwerk bij het Maasgebouw. De bus van Ajax arriveerde rond 13.00 uur zonder problemen bij het stadion, aldus een ANP-verslaggever ter plekke. De spelers uit Amsterdam arriveerden in een anonieme bus die niet overduidelijk van Ajax is. Tijdens de laatste 'Klassieker' in Rotterdam werd de bus van Ajax door honderden relschoppers belaagd met rookbommen en vuurwerk toen deze bij het stadion arriveerde.

De wedstrijd tussen de Rotterdamse en Amsterdamse club begon om 14.30 uur. Rond De Kuip zijn agenten, ME, politie te paard en meerdere waterwerpers aanwezig. Er zijn vele tientallen agenten op de been rond het stadion. De Rotterdamse politie liet van tevoren al weten in ruime mate en, naar eigen zeggen, „zichtbaar en onzichtbaar” aanwezig te zijn rond De Kuip.

Zowel de club als de autoriteiten willen een herhaling van de ongeregeldheden bij de laatste editie in Rotterdam voorkomen. Op 19 december 2021 werden rond de wedstrijd 78 mensen aangehouden, onder meer voor het bezit van zwaar illegaal vuurwerk, belediging en openlijke geweldpleging. Er was ook een groep van ruim honderd mensen die met onder meer vuurwerk en flessen naar de politie gooide.

Het is de eerste keer sinds 27 januari 2019 dat de Klassieker weer in een volle Kuip wordt gespeeld. Bij de wedstrijden tussen beide rivalen zijn al jarenlang geen supporters van het uitspelende team welkom vanwege de ongeregeldheden en veiligheidsrisico’s in het verleden rond deze ontmoeting.