Nieuws/Binnenland
73338
Binnenland

Buma wil af van verdrag met Turkije

Rutte: Ik heb juist gesust

Amsterdam - UPDATE - Nederland heeft de diplomatieke rel met Turkije juist niet op de spits gedreven. „Ik heb juist bij elke stap geprobeerd te de-escaleren”, zei premier Rutte zondag in Amsterdam. In de politiek is brede steun voor de koers van het kabinet.

Zes agenten raakten zaterdagavond gewond toen Nederlandse Turken zich in Rotterdam tegen hen keerden bij een demonstratie ter ondersteuning van het regime in Ankara. Ze waren naar het Turkse consulaat in Rotterdam gekomen om minister Kaya van Familiezaken te ontvangen. Zij was ondanks herhaald aandringen van Nederland om thuis te blijven naar Rotterdam, waar haar konvooi werd tegengehouden.

Impasse

Het leidde tot een uren durende impasse. Uiteindelijk werd Kaya tot ongewenst vreemdeling verklaard en het land uit geleid. Ze is inmiddels terug in Turkije. Ankara heeft stevige vergeldingsmaatregelen aangekondigd voor Nederland.

Volgens Rutte ligt het niet aan Nederland dat de rel met de Turken zo uit de hand is gelopen. „We hebben gezegd: kom niet. Ga terug. Dan zou het onder beschaafde landen betamelijk zijn om weg te blijven. Vervolgens komt ze wel. Dan bereikt ze ook de omgeving van het consulaat-generaal, waar juist het grote probleem is met de openbare orde.”

’Compliment burgemeester en politie’

„Toen stonden we voor de vraag hoe daarmee om te gaan. Burgemeester Aboutaleb, maar ook de politie hier moet ik echt een enorm compliment maken. Indrukwekkend hoe ze ferm maar ook met groot respect te werk zijn gegaan.”

Rutte zei dat hij en minister Koenders (Buitenlandse Zaken) zaterdagavond telefonisch hebben overlegd met hun ambtgenoten. „Dat heeft ertoe geleid dat ze uit de auto is gekomen en onder begeleiding is teruggebracht naar Duitsland. Dus we hebben er alles aan gedaan om te de-escaleren.”

De Turkse minister toch een toespraak laten houden in Rotterdam was volgens Rutte onverantwoord geweest. „Dat zou voor de openbare grote gevolgen hebben gehad. Bovendien gebeurde dat gisteren in de context van een dag waarin de Turken hadden gedreigd met sancties.”

’Trots land’

Turkije is een trots land, zei premier Rutte bij WNL op Zondag. „Maar wij zijn ook een trots land. Het is normaal dat als je een lijn trekt, dat je die grens ook handhaaft.”

Volgens de premier is er geen aanleiding om te denken dat Nederlanders niet veilig zijn in Turkije. Het is nog onduidelijk of de afgrendeling van de Nederlandse diplomatieke posten in Turkije een strafmaatregel of een veiligheidsmaatregel is van Ankara.

Rutte zei dat hij met zijn collega Yildirim heeft afgesproken om snel te overleggen over de situatie. „Binnenkort moeten we samen maar eens een groot bord eten wegwerken.”

Steun voor kabinet

In de politiek is brede steun voor de koers die het kabinet heeft gekozen tegen Turkije.

Volgens CDA-leider Buma zette het kabinet terecht een streep in het zand. „Nu moeten we ook de rug recht houden. Rutte had het vanochtend erover dat wíj moeten de-escaleren. Bang dat we straks dan zeggen: sorry Erdogan, we zijn misschien wat hard geweest. Nee, we moeten laten zien wie in dit land de baas is.”

Het CDA wil af van de samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Turkije. Door dat verdrag zijn we ’geketend’ en hoeven Turkse Nederlanders niet in te burgeren.

Zaterdag lieten ook lijsttrekkers Roemer (SP), Wilders (PVV), Pechtold (D66), Segers (CU) en Klaver (GL) weten achter de keuzes van het kabinet te staan.