Nieuws/Binnenland
73357
Binnenland

Oproep aan Caribisch Nederland: niet stemmen

Een stemlokaal op Bonaire.

Een stemlokaal op Bonaire.

KRALENDIJK - Ook op Bonaire, Sint Eustatius en Saba kan woensdag worden gestemd voor de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. Burgerbeweging ’Nos ke Boneiru bek’ (Wij willen Bonaire terug) heeft een oproep aan de bewoners van het eiland gedaan om níet te gaan stemmen.

Een stemlokaal op Bonaire.

Een stemlokaal op Bonaire.

Volgens de groep zijn de verkiezingen ’een val’. James Finies van de beweging vindt dat Nederlandse politici geen respect hebben voor de cultuur, normen en waarden van het eiland en vertrappen ze de rechten van de eilandbewoners, al dan niet via lokale bestuurders ’die op de hand van Nederland zijn’.

Sinds 2010 vormen de drie eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba samen Caribisch Nederland. In 2012 konden de bewoners voor het eerst meebepalen wie in Den Haag een zetel krijgt. Echt leven doen de verkiezingen niet. In 2012 stemde minder dan 25 procent van de kiesgerechtigden; op Bonaire waren er ook enkele honderden blanco stemmen als protest tegen Nederland.

Caribisch Nederland

Dit jaar staat er welgeteld één inwoner van Caribisch Nederland op de verkiezingslijsten: Koos Sneek uit Sint Eustatius staat 49e op de lijst van het CDA, via kieskring BES-eilanden. De Nederlandse politici Jeroen Recourt (PvdA) en Antje Diertens (D66) voerden onlangs campagne op Bonaire. De geringe aandacht vanuit Nederland is wellicht te verklaren door het aantal stemgerechtigden: in totaal zo’n 13.000.

De stembussen, twee op Saba, een op Sint Eustatius en zes op Bonaire, zijn net als in Nederland tussen 07.30 uur tot 21.00 uur lokale tijd geopend. Vanwege het tijdsverschil sluiten de Nederlandse stembussen in de Cariben dus om 02.00 uur Nederlandse tijd.