Nieuws/Binnenland

Woede Turken groeit

Door Maarten van Aalderen

ISTANBUL

„Deze nacht was een schande voor de Europese democratie”, zei ze. „De hele wereld zou actie moeten ondernemen tegen deze fascistische praktijken. Zo’n behandeling tegen een vrouwelijke minister is inacceptabel.” De woordvoerder van president Erdogan, Ibrahim Kalin, verklaarde: „Binnen enkele dagen zijn er verkiezingen in Nederland. We zijn er vannacht achtergekomen dat Geert Wilders al aan de macht is.”

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu belde drie keer de vice-president van de EU Frans Timmermans en vroeg hem de Ne1derlandse premier Rutte op te roepen om een eind te maken aan „de schande tegen de Turkse ministers die verhinderd werd om demonstraties te houden.” De Turkse bewindsman zei dat de zaak uit de hand loopt en niet wil dat het escaleert, maar dat Ankara alle noodzakelijke maatregelen tegen Nederland zal gaan nemen.

Politieversterking

De Nederlandse ambassade in Ankara en het Nederlandse consulaat in Istanbul hadden politieversterking nodig tegen vele woedende demonstranten. Iemand klom op het dak van het Nederlandse consulaat op de centrale winkelstraat Istiklal Caddesi in Istanbul en verwisselde de Nederlandse vlag met de Turkse. Daarna maakte hij een juichend gebaar naar de Turkse demonstranten voor het consulaat die juichten en „Allah is groot” riepen. Zowel het consulaat als de ambassade in Ankara blijven voorlopig dicht. Honderden demonstranten zwaaiden met Turkse vlaggen voor de Nederlandse ambassade in Ankara, waarbij ze leuzen tegen ons land riepen.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de Nederlandse ambassadeur Kees van Rij, die op verlof zou zijn, uit represaille voorlopig niet mag terugkeren op zijn plek. „We hebben onze tegenhanger uitgelegd dat deze ernstige beslissing tegen Turkije en de Nederlands –Turkse gemeenschap serieuze problemen zal veroorzaken op diplomatiek, politiek, economisch en ander gebied”, aldus het ministerie. „De houding van de Nederlandse regering tegenover de Turkse ambtenaren is vijandig, de eerste in 405 jaar betrekkingen.”

Lees meer over