Nieuws/Buitenland
733897893
Buitenland

VS: Iran en Rusland bezig met beïnvloeden verkiezingen

’Amerikaanse kiezer geïntimideerd, poging reputatie Trump te schaden’

John Ratcliffe

John Ratcliffe

WASHINGTON - Rusland en Iran hebben al geprobeerd om de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten in november te beïnvloeden, stelt de chef van de Amerikaanse inlichtingendiensten John Ratcliffe. Volgens hem hebben de Iraniërs en de Russen de hand gelegd op persoonsgegevens van geregistreerde kiezers.

John Ratcliffe

John Ratcliffe

Ratcliffe deed de mededelingen woensdagavond (plaatselijke tijd) op een haastig georganiseerde persconferentie. Volgens hem zijn er al vervalste e-mails door Iran verstuurd met als doel „kiezers te intimideren, sociale onrust aan te wakkeren en de reputatie van president Donald Trump te beschadigen.”

Tegelijkertijd verzekerde Ratcliffe de Amerikanen dat de integriteit van de verkiezingen op 3 november niet in gevaar is. „Wij zullen geen inmenging vanuit het buitenland in onze verkiezingen of enige criminele activiteiten tolereren, die de integriteit van uw stemmen ondergraaft of het vertrouwen in de openbaarheid van de verkiezingsuitslag ondermijnt”, voegde chef van de federale politiedienst FBI Christopher Wray toe.

Iran en Rusland noemen de beschuldigingen van de VS „ongefundeerde claims.” Iran heeft de ambassadeur van Zwitserland op het matje geroepen, die de belangen van Washington in Iran behartigt.

De Republikeinse Trump (74) en Biden (77) debatteren donderdagnacht voor het laatst met elkaar voordat miljoenen Amerikanen 3 november naar de stembus gaan.

In de podcast ‘Trump vs. Biden – strijd’: wat kunnen we verwachten van Joe Biden mocht hij de strijd om het Witte Huis winnen? Ook zijn in opspraak gekomen zoon, Hunter Biden, komt ter sprake: