Nieuws/Binnenland
734454752
Binnenland

Homo’s kunnen kosten draagmoeder niet aftrekken van belasting, rechtbank: ’Dit is discriminerend’

ARNHEM - Als twee mannen samen een kind krijgen, zouden ze de kosten van de ivf-behandeling van de draagmoeder moeten kunnen aftrekken van hun inkomstenbelasting. Dat kan nu niet en dat is discriminerend, oordeelt de rechtbank in Arnhem. Die wil dat de Tweede Kamer opnieuw naar de regels gaat kijken.

De zaak was aangespannen door een homostel uit Gelderland. De twee mannen waren in 2016 naar de Verenigde Staten gegaan, zodat ze dankzij een draagmoeder samen een kind konden krijgen. Dat lukte, hun dochter werd op 10 januari 2018 geboren.

De behandeling kostte in totaal 167.000 dollar, omgerekend ongeveer 140.000 euro. De biologische vader wilde een bedrag van 38.077 euro opvoeren als aftrekpost voor de inkomstenbelasting, als „specifieke zorgkosten.” De Belastingdienst wees dat af, omdat de twee mannen niet onvruchtbaar, ziek of invalide zijn.

De rechtbank concludeert dat twee mannen nooit op een natuurlijke manier samen een kind kunnen krijgen. Daarin is er „geen relevant verschil” met een vrouw die vanwege onvruchtbaarheid niet zwanger kan worden. Zij kan die medische kosten wel aftrekken van de belasting, en dat is volgens de rechters discriminatie van homoseksuele mannen, „een kwetsbare groep die in het verleden is geconfronteerd met discriminatie.”

Voor de twee Gelderse mannen zelf maakt de uitspraak geen verschil. De rechtbank kan niets voor ze betekenen, omdat de wet daar nu geen ruimte voor biedt.