Nieuws/Buitenland
73451996
Buitenland

Evacuaties in Sydney vanwege overstromingsgevaar

SYDNEY - Duizenden inwoners in delen van de Australische miljoenenstad Sydney hebben in de nacht van zaterdag op zondag opdracht gekregen hun huizen te verlaten vanwege overstromingsgevaar. Door zware regenval zijn rivieren buiten hun oevers getreden. Volgens Australische media hebben de autoriteiten van de zuidoostelijke deelstaat New South Wales, waar Sydney deel vanuit maakt, de noodtoestand uitgeroepen.

„Het is niet alleen de regen die de verwoesting veroorzaakt”, zegt meteoroloog Jonathan How tegen ABC News. „Het is ook de harde wind.” Ook zondag blijft het hard regenen en in sommige gebieden kan tot 200 millimeter regen vallen.

Warragamba dam overstroomd

De Warragamba dam, het belangrijkste waterreservoir van Sydney, is door het slechte weer voor het eerst sinds 1990 overstroomd. Hierdoor moest een nabijgelegen plaats worden ontruimd. Gevreesd wordt dat ook andere dammen overstromen.

Hulpdiensten hebben in de nacht van zaterdag op zondag ongeveer zeshonderd hulpverzoeken binnengekregen, meer dan zestig daarvan van mensen die door overstromingen in de problemen waren gekomen. Op tv en sociale media zijn beelden te zien van hoe snelstromend water huizen en bomen losrukt, wegen overspoelt en de infrastructuur beschadigt.

Het extreme weer verstoort ook het vaccineren van bijna zes miljoen mensen in de staat, waarmee de komende weken zou worden begonnen. Volgens premier Gladys Berejiklian van New South Wales gaat het mogelijk om de ergste regenval in ongeveer 25 jaar.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop