Nieuws/Binnenland
734633959
Binnenland

Nederlander opgepakt voor oplichting na grote Duitse juwelenroof

In Nederland is een verdachte gearresteerd wegens oplichting in verband met een enorme kunst- en juwelenroof in 2019 in Dresden. Het gaat om de 54-jarige Marcus van N. Hij zou de politie en de staatsinstelling (SKD) die kunstschatten in Dresden beheert hebben wijsgemaakt dat hij een geroofd waardevol pronkstuk kon terugbezorgen. De Nederlandse kunstdetective Arthur Brand was betrokken bij de zaak.

De Nederlander speelde daarbij hoog spel, aldus het Duitse Openbaar Ministerie. Hij zou zich hebben voorgedaan als diamantair en hebben gezegd dat hem in Antwerpen een gestolen en met edelstenen bezaaide hoge Poolse onderscheiding - die van de Orde van de Poolse Witte Adelaar - was aangeboden. De Duitse pers spreekt over de ’miljardenschat van de Elbe’. En Van N. bood, als ware hij een barmhartige Samaritaan, zijn bemiddeling aan. Daarvoor had hij alleen wat geld voor de terugkoop nodig.

„We hebben in een hotel met hem afgesproken”, legt officier van justitie Jürgen Schmidt aan De Telegraaf uit. Nadat Van N. de Saksische recherche had gecontacteerd, kwam hij ook bij de beroemde kunstdetective Arthur Brand uit Amsterdam uit. Die kon al vele tientallen kunstdiefstallen ophelderen, waaronder verdwenen werken van meesters als Van Gogh, Frans Hals en ook Adolf Hitlers standbeelden uit de Rijkskanselarij in Berlijn.

Saksische schat

„Er zijn altijd mensen die zich melden. Dan wordt gekeken of ze te vertrouwen zijn, en of iemand daderkennis heeft”, legt de ervaren onderzoeker Brand uit. In elk geval leek de Duitse politie dit te geloven. „Sommige dingen weet je alleen als je voorwerpen echt gezien hebt, of in je bezit hebt.” Mogelijk is ook dat Van N. ware dieven kent of weet waar de Saksische schat zich bevindt.

Vertrokken

Justitie geeft aan dat er na kerst 2021 een deal met Van N. werd gesloten, omdat ze hem geloofwaardig achtten. „We kenden zelfs zijn woonadres”, laat het Openbaar Ministerie weten. Maar bij de overgave van veertigduizend euro in een hotel ging het mis. De Nederlander bleek een bedrieger en verdween met de noorderzon. Het museum Grüne Gewölbe, dat door inventieve Arabische boeven van een beruchte clan beroofd was nadat ze een raampje doorzaagden en buiten brand stichtten, verloor voor een tweede keer veel geld.

Pas in maart van dit jaar werd Van N. gearresteerd. Hij zat al vast vanwege bedrog in andere zaken. Inmiddels is de Brabander deze maand vanwege een Europees arrestatiebevel aan Duitsland uitgeleverd, in de hoop dat hij loslaat waar de buit, alsmede de diamanten gebleven zijn. Hij zit in Dresden in de bak, waar ook de familieleden van de beruchte Berlijnse bende vastzitten, die de megakraak organiseerden.

’Fifty-fifty’

Of de Duitse politie naïef was? „Er is altijd een risico dat je het geld verliest. In elk geval kende de politie zijn adres, en vermoedde geen nattigheid.” Brand gaat echter altijd ervan uit ’met een oplichter te maken te hebben, tot het tegendeel bewezen is’. Volgens hem is de verhouding tussen betrouwbaar en malafide ’ongeveer ’fifty-fifty’.

In elk geval zwijgt de verdachte voorlopig als het graf. De Nederlander kan vanwege zijn vergrijp tussen de zes maanden en tien jaar cel krijgen.

4300 diamanten

Dit jaar is het proces gestart tegen zes mensen die ervan worden beschuldigd de grote juwelenroof gepleegd te hebben. In november 2019 hebben dieven ingebroken in het Grünes Gewölbe (Groene Gewelf), de schatkamer van het museum in het kasteel Residenzschloss in de Saksische hoofdstad. De dieven namen 21 objecten mee met in totaal ruim 4300 diamanten. De buit ter waarde van ruim 113 miljoen euro is nooit gevonden. Aanklagers hebben 500.000 euro uitgeloofd voor de tip die naar de juwelenschat leidt. Experts vrezen dat de schat nooit meer gevonden wordt. De kans is groot dat de gestolen edelstenen zijn bewerkt voor de doorverkoop.