Podcastprogramma

De Cultuur en Mediapodcast

Van de NPO tot Netflix en van bestsellers tot de grootste flops. Elke twee weken werpen Daphne van Rossum, Marco Weijers, Kitty Herweijer en Jordi Versteegden een kritische blik op diverse programma's, series en films.

‘Seks had veel verschil gemaakt in B&B Vol Liefde’

De emoties liepen hoog op in de laatste aflevering van de hitserie B&B Vol Liefde. In een speciale aflevering van De Cultuur en Mediapodcast praten mediaverslaggever Kitty Herweijer, Telegraafcollega Eva van Riet en schrijfster Stéphanie Hoogenberk nog één keer na over dit krankzinnige liefdesavontuur. Welke koppels houden stand, wie krijgt de meeste liefdesverklaringen en welke B&B verdient de meeste reserveringen? Maar ook: de ontwikkeling die Ted heeft doorgemaakt van vrolijke vrouw naar chagrijnig mopshondje. De ongezonde seksgrappen van Richard, het zelfmedelijden van Hans uit Italië en de blinde vlek van Natasja. Stéphanie vertelt waarom ze van Astrid is gaan houden, Kitty begrijpt niet wat al die leuke vrouwen in Martijn zien en Eva weet waarom de show zo’n groot succes is. Telegraafverslaggever Marijn Schrijver biedt stof tot nadenken over sportschool-Dave en tot slot, een tip voor het volgende seizoen.

De Cultuur en Mediapodcast is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Nieuwe realityshow John de Mol drijft spot met kijker'

In weer een nieuwe aflevering van De Cultuur en Mediapodcast gaat het uitgebreid over de dramatische kijkcijfers van de peperdure SBS-show Een Jaar Van Je Leven, de opstand onder B&B Vol Liefde-deelnemers en de grap van Arjen Lubach over koningin Elizabeth. Filmjournalist Marco Weijers is onderweg naar het Verenigd Koninkrijk voor het vervolg op de sciencefictionfilm Avatar en vertelt wat de fans te wachten staat. Verder: trekt sidekick Roelof Hemmen Eva Jinek uit het slop? Leggen nieuwe onthullingen een bom onder Flikken Rotterdam? En: hoe doet Rob Kemps het als vervanger van Linda de Mol?

De Cultuur en Mediapodcast is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Wilfred Genee-effect nu al te zien'

Opvallend: zanger Rob Kemps gaat een talkshow presenteren op SBS 6. Met het nieuwe televisieseizoen in aantocht slijpen alle zenders hun messen. Mediaverslaggevers Kitty Herweijer, Daphne van Rossum, Jordi Versteegden en Marco Weijers blikken vast vooruit. Kan SBS 6 alle affaires en floppende formats te boven komen? Hoe verloopt de fusie tussen RTL en Talpa? En hoe lang gaat VTBL het volhouden nu Veronica Offside de eerste slagen gewonnen heeft? Ook bespreekt filmjournalist Marco Weijers de geruchten over de acteur die James Bond zou gaan spelen en welke nieuwe horrorfilms de moeite waard zijn.

De Cultuur en Mediapodcast is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Botheid viert hoogtij in B&B Vol Liefde'

„B&B Vol Liefde is echt cult aan het worden”, meldt mediaverslaggever Kitty Herweijer enthousiast. Het nieuwe seizoen van de zomerse parel van RTL is razend populair en wordt uitgebreid besproken in een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast. Herweijer valt het wel op hoe bot de Nederlandse datingshow deelnemers zijn vergeleken met buitenlandse deelnemers. Verder bespreekt Kitty samen met Telegraafverslaggevers Daphne van Rossum en Jordi Versteegden de kwestie rond Peter Gillis, moet Talpa hem ontslaan? En Daphne vertelt wie er dé hit gaat scoren tijdens het nieuwe seizoen van Beste Zangers.

De Cultuur en Mediapodcast is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

Tenenkrommende tongzoen in B&B Vol Liefde: ‘Ik heb er slecht van geslapen’

Ongemakkelijke stiltes, vunzige opmerkingen en tenenkrommend tonggeworstel. Fans van het realityprogramma B&B Vol Liefde smullen van het tweede seizoen. Toch leeft de hype minder dan vorig jaar. In een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast praten Telegraafverslaggevers Daphne van Rossum, Jordi Versteegden en Eva van Riet na over de kijkcijferhit en de singles die ongetwijfeld gecast zijn.

Verder in de podcast: verbazing om de timing van De Ware Jacob. Volgens Daphne is de spraakmaker van het vorige seizoen B&B Vol Liefde nog altijd vrijgezel. Een dieptepunt voor de nieuwe kennisquiz Het Beste Antwoord van Winston Gerschtanowitz. Jordi weet waarom de spelshow flopt. En twee razend populaire programma’s mogen niet meedingen naar de Televizier-Ring.

De Cultuur en Mediapodcast is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Verbazing om Maxim Hartman bij talkshow Renze: ‘Hij maakt het wel heel bont’

Dinsdagavond bracht Maxim Hartman reuring in de gloednieuwe talkshow van Renze Klamer. Mediaverslaggever Daphne van Rossum vindt dat hij het wel heel bont maakt. In een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast bespreekt zij met Jordi Versteegden en Marco Weijers de gloednieuwe talkshow van Renze Klamer. Heeft de NPO spijt dat ze de Vooravond-presentator hebben laten gaan?

Filmjournalist Weijers sprak met de knotsgekke regisseur van Thor: Love and Thunder, die vanaf vandaag in de bioscoop te zien is, en vertelt hoe actrice Natalie Portman 20 centimeter is gegroeid voor haar rol. Verder gaat het in de podcast over het presentatiedebuut van rapper Snelle, de tweede poging van The Stones om de ArenA af te breken, en de ‘oppervlakkige’ Jaimie Vaes in de realityserie Jaimie: In the Vaes Lane.

De Cultuur en Mediapodcast is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

‘Opmerkelijk dat Johnny de Mol terugkeert op tv’

Johnny de Mol keert voorlopig niet terug als presentator bij HLF8, maar is vanaf september wel te zien in het derde seizoen van Restaurant Misverstand. Volgens mediaverslaggever Kitty Herweijer is dat helemaal niet zo vreemd. In een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast bespreekt zij met collega Daphne van Rossum en filmjournalist Marco Weijers de schokkende conclusies van de Raad voor Cultuur over het Voice-schandaal.

Verder in de podcast: Tom Hanks is vanaf donderdag in de bioscoop te zien als de Nederlandse manager van Elvis Presley. Waarom wil de heteroseksuele acteur geen homorollen meer vertolken? Ondanks slechte kijkcijfers keert de talkshow Khalid en Sophie na de zomer gewoon terug. Wat speelt er achter de schermen? En 25 jaar geleden verscheen het eerste Harry Potter-boek. Hoe kon JK Rowling een hele generatie betoveren om daar vervolgens weer verwijderd van te raken?

De Cultuur en Mediapodcast is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

'Meilandjes moeten oppassen voor Kasteelvrouwe Emmy'

Meilandjes opgepast, Kasteelvrouwe Emmy kan volgens entertainmentverslaggever Jordi Versteegden de nieuwe zomerhit worden. In weer een nieuwe aflevering van De Cultuur en Mediapodcast werpt Jordi met filmjournalist Marco Weijers en mediaverslaggever Kitty Herweijer een kritische blik op de Ik Vertrek-spinoff, de ‘infantiele’ ballonnenshow van RTL en de krankzinnige documentaire over Emile Ratelband. Verder in de podcast: Hollywood-spektakel in Jurassic World: Dominion en het is 50 jaar geleden dat de eerste pornofilm in de bioscoop verscheen.

De Cultuur en Mediapodcast is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

Eigen show voor Jacob uit B&B Vol Liefde: ‘Hoe ziet RTL dit voor zich?’

Na het succes van B&B Vol Liefde krijgt de spraakmakende oud-deelnemer Jacob zijn eigen serie op Videoland. Entertainmentverslaggever Jordi Versteegden is verbaasd over de invulling van het programma. In een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast van De Telegraaf gaat het uitgebreid over het tjokvolle televisieseizoen van deze zomer. Verder: gerommel in radioland en filmnieuws vanuit Cannes. „Het was een grote Tom Cruise-show.”

De Cultuur en Mediapodcast is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

Verwarring rond VI: ‘Johan Derksen heeft veel aanbiedingen gekregen’

Verwarring rondom de eventuele terugkeer van Vandaag Inside. Volgens entertainmentverslaggever Jordi Versteegden heeft Johan Derksen veel aanbiedingen gekregen na het kaarsverhaal. In een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast gaat het uitgebreid over de voortdurende soap bij Talpa.

‘Dit is het probleem van Vandaag Inside’

Wat gaat de opzienbarende anekdote van Johan Derksen doen met het programma Vandaag Inside? Is het terecht dat het hele land nu over het programma valt? En wanneer laat John de Mol van zich horen? Dat bespreken Kitty Herweijer, Daphne van Rossum en Jordi Versteegden in een nieuwe aflevering van de Cultuur en mediapodcast.

'Laf van Talpa om te zwijgen rond Johnny de Mol'

De spraakmakende aangifte van de ex-vriendin van Johnny de Mol hangt als een zwaard van Damocles boven zijn talkshow HLF8. Ondanks de ferme aantijgingen ontkent Johnny alles. Volgens entertainmentverslaggever Jordi Versteegden is het begrijpelijk dat de presentator doorgaat met zijn show, maar valt het vooral op dat Talpa niets wil loslaten over de kwestie. In een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast bespreekt Jordi samen met Daphne van Rossum, Marco Weijers en Kitty Herweijer wat deze kwestie gaat betekenen voor het vervolg van de talkshow HLF8. Verder in de podcast: de jungle-avonturen van Sandra Bullock, het gat bij Q-music door het tijdelijke vertrek van Marieke Elsinga en het gebrek aan creativiteit bij Nederlandse televisieprogramma’s.

Talkshows kampen met uitval: ‘Dit is een generatie watjes’

In tien jaar tijd heeft Matthijs van Nieuwkerk geen enkele uitzending van De Wereld Draait Door overgeslagen. De presentatoren van dit moment zitten daarentegen ziek thuis of lassen een pauze in. In de Cultuur en Mediapodcast bespreken onze mediaverslaggevers het huidige talkshow carrousel: de overstap van Renze Klamer, de stopweek van Arjen Lubach en de prestatie van invallers Humberto Tan en Hélène Hendriks.

Verbijstering na klap Will Smith: 'Dit krijgt mogelijk een staartje'

Afgelopen nacht was de Oscar-uitreiking in Los Angeles. Naast de vele winnaars was Will Smith hét onderwerp van gesprek nadat hij een klap uitdeelde aan komiek Chris Rock, die een grap maakte over zijn vrouw. In een speciale, extra aflevering van de Cultuur en Mediapodcast bespreekt Rick de Graaff alle hoogtepunten met filmjournalist Marco Weijers.

‘Kritiek op Meilandjes niet terecht’

De familie Meiland gaat een maand in de bijstand voor het nieuwe programma Chateau Bijstand. Vooraf kregen de Meilandjes veel kritiek, ze zouden armoede belachelijk maken en te weinig empathie hebben. Volgens mediaverslaggever Kitty Herweijer zijn mensen vooral ‘Meiland-moe’ en ligt het niet zozeer aan het programma. In een nieuwe aflevering van de Cultuur en Mediapodcast bespreekt Herweijer samen met Jordi Versteegden en Marco Weijers het nieuwe hoofdstuk voor de Meilandjes. Verder in de podcast: documentaire over gecancelde mensen maakt indruk en grote misstap bij de Critics Choice Award.

'Ongehoord Nederland, ongekend gênant'

De nieuwe omroep Ongehoord Nederland is pas net begonnen met het maken van uitzendingen op de NPO maar de eerste klachten zijn al een feit. Volgens NPO-ombudsman Margo Smit gaan de klachten vooral over het verspreiden van desinformatie en een gebrek aan onpartijdigheid. In een nieuwe aflevering van de Cultuur en mediapodcast bespreken Kitty Herweijer, Jordi Versteegden en Daphne van Rossum wat deze klachten gaan betekenen voor de omroep. Er moet iets veranderen bij de omroep vindt Kitty Herweijer: ,,Op dit moment is Ongehoord Nederland vooral ongekend gênant.”Verder vertelt filmjournalist Marco Weijers hoe de filmwereld reageert met sancties richting Rusland en hoe ongeloofwaardig Robert Pattinson is als Batman.

‘Door VI Vandaag lijkt Beau op een bibliotheek’

„Het lijkt wel of het spontane van Beau steeds vaker vooraf bedacht is waardoor het een soort trucje begint te worden”, merkt entertainmentjournalist Jordi Versteegden op in een nieuwe aflevering van de Cultuur en mediapodcast. “Het schuurt te weinig, en dat is precies wat VI Vandaag wel goed doet”, vindt Versteegden. Mediaverslaggever Kitty Herweijer is het daarmee eens: “vergeleken met de gezellige VI Vandaag-kroeg zijn Op1 en Beau bibliotheken.”