Nieuws/Buitenland
736038619
Buitenland

5 tips ter voorbereiding

Weer lange files richting wintersport

Voordat je dit paradijs bereikt, Trentino, moet je je eerst nog even door wat files worstelen.

Voordat je dit paradijs bereikt, Trentino, moet je je eerst nog even door wat files worstelen.

DEN HAAG - Carnaval staat voor de deur en behalve voor scholen in het zuiden begint de voorjaarsvakantie ook in het midden van het land. Met andere woorden: het wordt druk op de weg richting de wintersportgebieden.

Voordat je dit paradijs bereikt, Trentino, moet je je eerst nog even door wat files worstelen.

Voordat je dit paradijs bereikt, Trentino, moet je je eerst nog even door wat files worstelen.

De ANWB verwacht vrijdagmiddag al de eerste opstoppingen in Duitsland, maar vooral zaterdag moeten wintersporters rekening houden met veel vertraging.

Duitsland

Op zaterdag is het tussen 09.00 en 15.00 uur erg druk op de wegen, waarschuwt de ANWB. De langste files zullen staan op de A7 (Ulm-Füssen), A8 (Stuttgart-München-Salzburg), A9 (Neurenberg-München) en de A93 (voor de grens bij Kufstein).

Frankrijk

Ook in Frankrijk wordt het aansluiten in de files op weg naar de Franse Alpen. Wie zaterdag tussen 10.00 uur en 13.00 uur over de A40 (Mâcon-Chamonix) en de A43 (Lyon-Chambéry) rijdt, moet rekening houden met vertraging. De laatste kilometers van de N90 na Albertville kosten de meeste tijd, verwacht de ANWB.

Oostenrijk

In Oostenrijk zal het verkeer vastlopen op bekende knelpunten, zoals de Fernpasroute (B179) tussen Füssen en Reutte, de A10 bij Salzburg, de S16 bij Bludenz en de A12 tussen Kufstein en Landeck. In Zwitserland zijn dat de A1 (Zürich-Bern) en de A9/A12 tussen Martigny en Vevey.

Vijf tips om de files te overleven

Maar wat als je onderweg toch onverhoopt vast komt te staan? Vijf tips om de files te overleven.

1. Plan alvast je volgende vakantie in

Als je toch maar stilstaat, kun je beter iets nuttigs gaan doen. En eerlijk is eerlijk: uiteindelijk is er weinig leuker dan alvast te dromen over een volgende vakantie. Dus is dit het ideale moment om na te denken over waar je heen wilt, wanneer je dat wilt doen en hoeveel verlofdagen je dat gaat kosten. En als je dan eenmaal toch bezig bent, kun je net zo goed alvast je collega of baas bellen om vervanging op de zaak te regelen of alvast een verlofaanvraag te doen.

2. Ruim de rommel in de auto op

Het interieur kan ongetwijfeld ook wel een opknapbeurt gebruiken. Voor je het weet hopen snoeppapiertjes, bonnetjes en lege flessen water zich op. Normaal gesproken heb je waarschijnlijk geen zin om dit op te ruimen. Maar in de file heb je toch niets beters te doen!

3. Doe je raampje open en wees sociaal

Gedeelde smart is halve smart. Dus kun je best – als het enigszins mooi weer is – een raampje opendoen om met mede-filerijders in gesprek te raken. Je weet tenslotte nooit wat er onderweg zo op de snelweg kan ontstaan. Niet voor niks zijn er steeds meer sites waarop je een oproepje kunt plaatsen om met je fileflirts in contact te komen.

4. Bel met bekenden

Door alle hectiek van je werk kom je er vaak niet aan toe om iedereen te bellen of te spreken. Nu je dan toch vaststaat, is dat moment om te bellen (handsfree!) er wel. Misschien is er wel iemand jarig of heb je nog meerdere gemiste oproepen openstaan. En door met familieleden over van alles en nog wat te praten, vliegt de tijd vanzelf voorbij.

5. Zet muziek en podcasts op of speel een spel

Met je favoriete muziek en podcasts is het onderweg veel beter uit te houden. Zeker met kinderen kan het ook leuk zijn om van de file een spel te maken. ’Spot als eerste een rode auto’ of ’Tel het aantal Volkswagens’.

6. Bonustip: Zoek een parkeerplaats op

Toegegeven: het is makkelijker gezegd dan gedaan als je eenmaal vaststaat. Maar uiteindelijk is filerijden voor iedereen vermoeiend en kan een adempauze geen kwaad. Als je voor een lange tijd op elkaars lip zit, neemt de kans op irritaties toe. Om te voorkomen dat de vakantie in een ruzie eindigt, is het geen onverstandig idee om op de parkeerplaats even uit te waaien, bij te tanken (filerijden kost extra benzine) en eten en drinken te halen. Met een beetje geluk lost het restant van de file in de tussentijd op.

Winterbanden

Ook voor het rijden in winterse omstandigheden heeft de ANWB meerdere tips. Los van de bekende eisen van sneeuwkettingen en winterbanden is het natuurlijk aan te raden om niet te hard te rijden en om wat extra stops te maken. Tijdens die stops moet je goed opletten dat de handrem niet vastvriest. Daarom kun je de auto op vlak wegdek het beste in de versnelling zetten en de handrem niet gebruiken.

Slotondooier

Neem de slotontdooier mee als je de auto verlaat en zorg dat je een ijskrabber bij je hebt. Zeker als er sneeuw ligt, is het aan te raden om de hoofdwegen te nemen, ook al is dat om. Deze wegen blijven tenslotte het beste begaanbaar bij sneeuwval.