Nieuws/Binnenland
738391200
Binnenland

15-jarige veroordeeld voor poging tot moord op leeftijdsgenoot

HAARLEM - De rechtbank Noord-Holland heeft een 15-jarige jongen uit Hoofddorp veroordeeld voor poging tot moord op een leeftijdgenoot. De verdachte krijgt elf maanden jeugddetentie, waarvan 140 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

De destijds 14-jarige jongen ging op 17 mei op een schoolplein in Hoofddorp een 15-jarige jongen te lijf met een machete (zeer groot mes). Het slachtoffer raakte onder meer gewond aan zijn hand en dijbeen. De verdachte werd korte tijd later aangehouden.

Ruzie

De twee hadden de avond ervoor ruzie met elkaar. In een groepschat bedreigde de verdachte het slachtoffer. Zo zei hij: „Zeg je ouders maar gedag, morgen sta ik voor je school.” En tegen een getuige zei hij meerdere keren „dat hij de jongen dood gaat maken”. Nadat zij een afspraak hadden gemaakt elkaar te treffen, heeft verdachte vervolgens verschillende mensen via Snapchat gevraagd of ze een machete hadden.

Uit camerabeelden blijkt dat de verdachte direct met de machete op het slachtoffer afstormde. Hij hakte en stak op het slachtoffer in. Het slachtoffer, dat diverse keren werd geraakt, is een deel van zijn vinger kwijtgeraakt. Zijn duim moest bijna worden geamputeerd. Ook raakte hij gewond aan zijn dijbeen.

De rechtbank oordeelde dat de verdachte niet handelde in een opwelling, maar het plan van tevoren had bedacht. Daarom is er volgens de rechtbank sprake van poging tot moord.

Gedurende zijn proeftijd moet de jongen zich aan een aantal voorwaarden houden, zoals zes maanden huisarrest en drie maanden elektronisch toezicht onder begeleiding van de jeugdreclassering. Het slachtoffer krijgt een vergoeding van 10.000 euro voor geleden immateriële schade en 240 euro voor beschadigde kleding.