Nieuws/Binnenland
739697198
Binnenland

Belgische rechter:

Air France KLM moet ’no-showregeling’ afschaffen

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

BRUSSEL - Een Belgische rechter wil dat Air France KLM de door consumentenorganisaties gewraakte ’no-showregeling’ afschaft. Hierbij hebben reizigers automatisch geen recht meer op de retourvlucht als zij op de heenweg niet komen opdagen. Vaak is een retourtje goedkoper dan een enkele reis.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

Ook kunnen KLM-passagiers door deze uitspraak bijvoorbeeld een voordelig ticket van Brussel via Schiphol naar een verre bestemming kopen, waarbij ze het eerste traject laten schieten en in Amsterdam opstappen. KLM en veel andere vliegmaatschappijen willen dit soort slimmigheidjes de kop indrukken, omdat dat scheelt in inkomsten.

"Je hebt betaald voor stoelen op heen- en terugvlucht, dus moet je daar vrijelijk gebruik van kunnen maken"

Ook in Nederland rechtszaak

De Consumentenbond heeft in Nederland ook een rechtszaak tegen KLM aangespannen. „We zijn blij met dit vonnis in België. No-showclausules zijn oneerlijk en belemmeren reizigers om vliegtrajecten in binnen- en buitenland te boeken. Je hebt betaald voor stoelen op heen- en terugvlucht, dus moet je daar vrijelijk gebruik van kunnen maken, ook al laat je een traject bewust of per ongeluk schieten. De rechtbank buigt zich begin 2020 over onze dagvaarding.”

KLM bestudeert de Belgische uitspraak nog en komen vrijdag met een reactie. Onduidelijk is of er beroep wordt aangetekend en welke consequenties die heeft voor Nederlandse passagiers. Eerder legde KLM de kritiek van de Consumentenbond dat er sprake is van prijsopdrijving naast zich neer.

„Het is toch van de zotte dat reizigers gedwongen worden voor een vlucht, waarop zij een geldige reservering hebben, nog eens een nieuw en duurder ticket te kopen. Anders kan KLM de vrijgekomen plaats doorverkopen. Twee keer kassa. Dat deugt niet”, aldus een woordvoerster van de Consumentenbond.

Het gaat hier volgens haar om een gecoördineerde actie van Europese consumentenorganisaties. „De Belgen zijn ons net voor.”