Nieuws/Binnenland
73975
Binnenland

Mensensmokkel op gammel jacht: eis tot 5 jaar cel

SCHIPHOL - Tegen acht verdachten van mensensmokkel en georganiseerde hennepteelt zijn maandag voor de rechtbank op Schiphol strafeisen tot vijf jaar cel onvoorwaardelijk uitgesproken. De groep wilde in de zomer van 2015 op een gammel zeilbootje 22 Albanezen en Vietnamezen naar Groot-Brittannië vervoeren.

Twee vermeende mensensmokkelaars van 26 en 27 jaar uit Amsterdam en Wormer (Noord-Holland) hoorden vier jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Deskundigen zeiden dat deze vaartocht gedoemd was tot schipbreuk te leiden. De twee schippers hadden nauwelijks zeilervaring en hadden aantekeningen bij zich die onthulden dat ze de basis van het varen op zee nog niet eens onder de knie hadden.

Ook was hun boot amper zeewaardig en er was zwaar weer op komst. De tocht werd uiteindelijk voorkomen doordat eigenaren van een andere boot alarm sloegen bij de havenautoriteiten. Vervolgens schakelden die de Koninklijke Marechaussee in. Op 15 augustus werden alle 26 opvarenden aangehouden, voordat het jacht het ruime sop had gekozen.

In het onderzoek dat volgde, bleek het duo volgens de aanklaagster „een incidentele uitbreiding” te zijn van een criminele bende in ’t Gooi, die zich met name toelegde op de teelt van en handel in hennep. Tegen zes leden van deze organisatie eiste zij maandag celstraffen uiteenlopend van 32 maanden tot vijf jaar.

Volgens haar was een deel van de bende zowel bij de hennepteelt als bij de mensensmokkel betrokken. Zo vingen ze de vreemdelingen op na aankomst in Nederland, brachten hen onder in een ’safehouse’ in Huizen en organiseerden ze het vervoer naar de haven van IJmuiden.