73986
Buitenland

Janos Ader herkozen als Hongaars president

Janos Ader

Janos Ader

BOEDAPEST - Het Hongaarse parlement heeft president Janos Ader, een bondgenoot van premier Viktor Orban, herkozen voor een nieuwe termijn van vijf jaar. Dit zei parlementsvoorzitter Laszlo Kover maandag.

Janos Ader

Janos Ader

Ader kreeg in de tweede stemronde een grote meerderheid van 131 stemmen van de in totaal 170 stemmen achter zich. De linkse oppositiekandidaat Laszlo Majtenyi kreeg 39 stemmen. Ader’s tweede termijn begint op 10 mei, zei Kover.

Waarnemers zien in de herverkiezing van Ader een teken van Orban’s stevige greep op de macht iets meer dan een jaar voor de parlementsverkiezingen. De 57-jarige Ader, een advocaat en lid van Orban’s Fidesz-partij, gaf Orban stevige steun voor zijn politieke programma sinds hij werd verkozen voor de grotendeels ceremoniële rol in 2012.

Ader geldt als een gereserveerde carrièrepoliticus met een snor als handelsmerk en een voorliefde voor vissen. Op enkele controversiële punten sprak hij wel zijn veto uit, zoals over verplichte registratie van kiezers en een voorstel om bijna 1 miljard euro van de centrale bank te onttrekken aan publieke controle.