Nieuws/Binnenland
740023175
Binnenland

Arrestaties in onderzoek naar drugsbende ’Sesamstraatkartel’

DRIEBERGEN - Zeven verdachten zijn de afgelopen tijd aangehouden in een onderzoek naar een internationaal opererende drugs- en witwasbende. De bende zou drugs via Europese havens binnenbrengen en grote geldbedragen witwassen, meldt de politie woensdag.

Aanleiding voor het onderzoek naar de bende, het zogenoemde Sesamstraatkartel aangezien de betrokkenen onderling communiceerden door gebruik te maken van namen uit de kinderserie Sesamstraat, vormde de in 2018 in beslag genomen administratie. De politie startte aan de hand daarvan het huidige onderzoek naar geldstromen op, waarin rechercheurs stuitten op inmiddels ontsleutelde Ennetcom-data.

Eind 2019 doorzocht de recherche op twintig plekken in Nederland bedrijfspanden en woningen. Een van de verdachten werd toen al aangehouden voor het bezit van ruim 50.000 xtc-pillen en wordt daarvoor afzonderlijk vervolgd. Bij een andere verdachte werden vijf valse identiteitsbewijzen aangetroffen, waaronder een vals diplomatiek paspoort.

Vorige week dinsdag werden een 38-jarige man uit St. Willebrord, een 39-jarige man uit Berkel en Rodenrijs, een 58-jarige man uit Amsterdam, een 46-jarige man uit Roosendaal, een 65-jarige man uit Eindhoven en een 35-jarige man uit Bergen op Zoom aangehouden. De zevende verdachte, een 52-jarige Nederlander die in Spanje woont, is zaterdag aangehouden in Breda. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

De verdachten zitten in beperkingen, wat betekent dat ze alleen met hun advocaat contact mogen hebben.