74098
Buitenland

Duitse hulp voor Turks referendum

BERLIJN - Voor Nederland werd ook Duitsland door Erdogan van nazi-praktijken en fascisme beschuldigd. Toch wil de Bondsrepubliek het omstreden referendum - dat de Turkse president nog meer macht geeft - helpen uit te voeren. Anderhalf miljoen Turkse kiezers bij onze oosterburen mogen in ijlings opgerichte stemlokalen over Erdogans almacht beslissen. Logistiek geholpen en deels betaald door Berlijn.

„Turkije heeft ons gevraagd om kieslokalen te openen”, verklaart een zegsman van minister Sigmar Gabriel (Buitenlandse Zaken) op maandag. „Ze hebben natuurlijk hun ambassade en consulaten. Wij zijn welwillend om hun burgers te ondersteunen hun democratische rechten in praktijk te brengen, zodat ze kunnen stemmen.”

Dit betekent dat Duitsland helpt bij het faciliteren van het omstreden Turkse referendum. Of de huur van de locaties in de dertien Duitse steden door onze oosterburen betaald wordt, is nog niet zeker. Maar Berlijn zal wel voor de uitvoering opdraaien, voor de kosten van de veiligheid bijvoorbeeld. Want er zijn demonstraties aangekondigd en er is veel politie nodig.

In 2014 werd Erdogan mede geholpen door Turkse stemmen uit Duitsland tot president gekozen. In het Berlijnse Olympisch Stadion, gebouwd in de Hitler-tijd in 1936, konden de stemmen worden afgegeven. Ook in zes Duitse steden werden 500 stembussen neergezet.

„Er mag geen organisatorische ondersteuning voor de Turkse verkiezing plaatsvinden. Want dat leidt tot de presidentiële dictatuur”, vindt Hans-Peter Uhl van de Beierse regeringspartij CSU. Zijn invloedrijke collega Wolfgang Bosbach van de christelijke CDU zei: „Duitsland mag Turkije niet zo helpen.”

De baas van de Duitse liberalen, Christian Lindner, gaf te kennen: „De federale regering moet Turkse reclamecampagnes verhinderen.” Ook de linkse politici van SPD en de Groenen zijn fel tegen „de verkiezingscampagne voor een autoritair systeem”.

Van 27 maart tot 9 april mogen de buitenlandse Turken hun stem geven, die dan nog bepalend is voor het referendum op 16 april. In theorie kan Berlijn een veto geven tegen de electorale hulp voor Ankara. Maar vanwege de harde Turkse houding en het kostbare diplomatieke porselein durft kanselier Merkel dat niet aan.