Nieuws/Binnenland
741008544
Binnenland

Farmaceut Roche deelt receptuur voor coronatest met overheid

Farmaceut Roche deelt de receptuur van een testvloeistof die nodig is voor coronatesten met de overheid. Dat laat het Zwitserse bedrijf vrijdag in een verklaring weten.

De afgelopen dagen ontstond flinke ophef over het bedrijf, nadat onderzoeksplatform Follow The Money had gemeld dat de farmaceut het recept niet wilde delen met Nederlandse laboratoria.

Veel laboratoria in Nederland gebruiken apparatuur van Roche, maar het bedrijf was vanwege de grote vraag in de wereld de afgelopen tijd niet in staat alles wat vanuit Nederland werd besteld te leveren. „Roche begrijpt de enorme vraag naar Covid-19-tests in Nederland en wil alles doen wat in haar vermogen ligt om patiënten en zorgverleners te ondersteunen”, zegt het bedrijf.

Het bedrijf wil „in nauwe samenwerking met de overheid zoeken naar partijen die in staat zijn om deze buffer veilig en betrouwbaar te kunnen produceren. Daarmee kan een stap worden gezet om de testcapaciteit te vergroten.”

Tijdens een debat in de Tweede Kamer klonk donderdag de roep het bedrijf desnoods te dwingen met het recept over de brug te komen. Minister Hugo de Jonge sloot dwang niet uit, maar zei in overleg te zijn met Roche.

Esther de Rooij, baas van de Nederlandse tak van Roche, zei dezelfde dag nog in het tv-programma Jinek dat een recept voor de vloeistof „vrijelijk beschikbaar” was, maar in het midden bleef of dat om het recept ging dat Roche zelf gebruikt.

Sijbesma: 1 zwaluw maakt geen zomer

De Jonge herhaalde vrijdag dat er nog een tekort aan capaciteit is voor de testen in Nederland. Dat Roche de productie opvoert is volgens de minister positief, maar „het zou ook zeer helpen als we ook op een andere manier werken aan het verhogen van de testcapaciteit in Nederland.” Dat lijkt nu te gebeuren.

Dat leverancier Roche het recept voor een schaarse vloeistof voor coronatests wil delen, helpt Nederland echter nog niet meteen uit de brand. Ook aan andere benodigdheden voor de tests zijn tekorten, zo zegt Feike Sijbesma, die namens het kabinet op zoek is naar extra testmogelijkheden, in een reactie.