Nieuws/Binnenland
741671801
Binnenland

Vier jaar cel en tbs voor man die Saoedische ambassade beschoot

DEN HAAG - De man die vorig jaar november 29 kogels afschoot op de Saoedische ambassade in Den Haag moet vier jaar de cel in en krijgt daarna tbs met dwangverpleging. Mohamed A. (41) wilde met zijn daad een visum afdwingen voor Saoedi-Arabië, waar hij een leven als herder in het land van de profeet wilde leiden. Hij werd woedend toen de ambassade niet meewerkte en dreigde met zware terroristische aanslagen in Nederland.

Zo dreigde hij met een slachting in crèches onder de kinderen van politieagenten en rechters, met het onthoofden van psychiaters en het doodschieten van ambassadepersoneel.

De beschieting van de ambassade was voor A. de volgende stap nadat hij eerder de Saoedische ambassade had beklad. Hij schoot ’s nachts uit een Glock 29 kogels af op het gebouw, waar toen een beveiliger aanwezig was. Die raakte niet gewond, maar hij zag de kogels inslaan en liep een trauma op.

De aanslag beschadigde de diplomatieke verhoudingen met Saoedi-Arabië, stelde justitie. „Het incident maakte in diplomatieke kringen veel indruk. Dit is internationaal ongekend.”

Mohamed A. vormt volgens justitie en psychiaters een gevaar voor de samenleving. Hij haat de westerse maatschappij, steunt de Taliban, hoopt op oorlog tussen het Westen en de islam en strooit met doodsbedreigingen. De geradicaliseerde moslim lijdt volgens deskundigen aan een psychotische stoornis met een ’religieuze kleuring’, maar heeft ook grootheidswaan en ziet overal getalsmatige verbanden die er niet zijn.

Na de beschieting wilde A. zelfs nog hardere actie ondernemen, bleek uit afgeluisterde gesprekken met zijn broer, die ook vastzit voor bedreiging. „Zodra ik in Marokko ben, maak ik Nederlands ambassadepersoneel daar dood. Daarna ga ik naar Mekka. Anders pak ik hier die crèches en ga ik hun kinderen vermoorden, tot mijn dood. Ze gaan zien wie ik ben. Ze maken een grote fout. En die psychiaters, zodra ik vrij kom ga ik op hen jagen, je onthoofdt iemand en dan ga je naar de volgende.”

Mohamed A. stelde dat Nederland een ’grote fout maakt’ als hij vrij zou komen. Hij kondigde op de rechtszitting al aan dat hij niet gaat meewerken aan de tbs. Hij wijst alles van de Nederlandse samenleving af, omdat die hem ’onderdrukt’.

Het OM had tien jaar cel plus tbs geëist. A. De rechtbank vonnist lager omdat niet bewezen is dat de Zoetermeerder handelde met een terroristisch oogmerk. De rechtbank houdt ook meer dan het OM rekening heeft met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van A.