Nieuws/Buitenland
742921093
Buitenland

’Kerngezonde’ pandatweeling geboren in Franse dierentuin

Saint-Aignan - In een dierentuin in de Franse stad Saint-Aignan zijn twee reuzenpanda’s geboren. Panda Huan Huan beviel daar in de vroege ochtend van een gezonde tweeling.

„Beide baby’s zijn roze. Beiden zijn perfect gezond. Ze zien er vrij groot uit. Ze zijn prachtig”, aldus de directeur van de dierentuin.

Tekst loopt door onder de foto.

Een verzorgster van het Chinese centrum dat onderzoek doet naar de reuzenpanda was naar Frankrijk afgereisd voor de geboorte. Ze kon de eerstgeboren panda al onderzoeken, verzorgen en in een couveuse plaatsen. Die panda woog 149 gram bij de geboorte. Zodra de verzorgers het tweede diertje kunnen benaderen, wordt ook deze grondig nagekeken.

Kunstmatige inseminatie

China leende Huan Huan en het mannetje Yuan Zi in 2012 uit aan de dierentuin. Eind maart deden de twee reuzenpanda’s, een van de belangrijkste attracties van de dierentuin, een poging tot paren. Uit voorzorg werd ook een kunstmatige inseminatie uitgevoerd, aangezien de vrouwelijke panda slechts 24 tot 48 uur per jaar vruchtbaar is.

Tekst loopt door onder de foto.

In 2017 kreeg het stel ook al een jong. Dat was de eerste babypanda die in Frankrijk werd geboren. Dat jong, genaamd Yuan Meng, gaat dit jaar nog naar China.

De twee pasgeboren panda’s krijgen pas over 100 dagen een naam. De vrouw van de Chinese president kiest dan de namen, aldus de dierentuin.