74295
Buitenland

Grote actie Duitsland tegen salafisten

HILDESHEIM - De Duitse politie heeft dinsdag een grote actie uitgevoerd tegen salafisten in de stad Hildesheim. Er werd onder andere een moskee doorzocht die door de autoriteiten wordt gezien als „landelijke hotspot voor radicale salafisten.”

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Nedersaksen verbood dinsdagochtend vroeg de salafistische vereniging in Hildesheim (DIK). De dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn in december, Anis Amri, verkeerde ook in de salafistische kringen in de Duitse stad.

De politie doorzocht ook woningen van acht leden van de vereniging. In totaal waren 370 politiemensen en andere functionarissen bij de actie betrokken.

Hildesheim wordt door de Duitse autoriteiten al langer gezien als broeinest van radicale salafisten. In november 2016 werd de haatimam Abu Walaa in de buurt van de stad gearresteerd. Hij zit nog steeds vast op de verdenking van het ondersteunen van een terroristische organisatie. De imam wordt door veiligheidsdiensten gezien als de „nummer een” in Duitsland van terreurbeweging Islamitische Staat.

De moskee was vorig jaar ook al twee keer doelwit van een huiszoeking. Volgen het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft onderzoek van de spullen die toen in beslag zijn genomen de verdenking bevestigd dat het gebedshuis werd gebruikt om doelgericht moslims te radicaliseren.