Nieuws/Buitenland
743098570
Buitenland

Forse rookwolken boven hoofdstad

Athene brandhaard: duizenden Grieken op de vlucht om vuurzee

Branden aan de rand van Athene.

Branden aan de rand van Athene.

ATHENE - Oprukkende natuurbranden aan de rand van de Griekse hoofdstad Athene dwingen duizenden bewoners te vluchten. Brandweerlieden blijken niet in staat de gigantische vuurzee, die inmiddels de noordelijke voorsteden bereikt, te bedwingen. Dikke rookwolken zijn vanuit heel Athene zichtbaar.

Branden aan de rand van Athene.

Branden aan de rand van Athene.

Het vuur bedreigt vooral Acharnes, een van de grootste voorsteden. De burgemeester riep via televisie zijn burgers op onmiddellijk hun huizen te verlaten. Inwoners kregen ook een waarschuwing per sms van de burgerbescherming. Veel bewoners verlieten in paniek hun huizen. „Achter ons is de hel”, riep iemand vanuit zijn auto.

Er zijn meldingen dat personen door het vuur zijn ingesloten. Op meerdere plekken in de regio viel de stroom uit.

Tekst loopt door onder de video.

Elders in het land bestrijden brandweerlieden een grote brand op het eiland Rodos, waardoor inwoners van meerdere nederzettingen al moesten vluchten. Meteorologen waarschuwen al dagen dat er branden van deze omvang kunnen uitbreken, aangezien het land in de greep blijft van een hittegolf die naar verwachting de hele week zal aanhouden, met temperaturen die tot boven de 40 graden stijgen.

Varybobi, Athene.

Varybobi, Athene.

De autoriteiten gaan ervan uit dat het risico op brand zeer hoog zal blijven, zelfs na het einde van de hittegolf, door de aanhoudende droogte in het land en de voorspelde harde wind.

Meteorologen spreken al over een „historische hittegolf.” Gemeenten hebben gebouwen met airconditioning opengesteld voor mensen die hun snikhete woningen willen ontvluchten.

Tekst loopt door onder de video.

Bent u in de buurt van de bosbranden in Griekenland? De Telegraaf komt graag met u in contact. Mail uw naam en telefoonnummer naar telegraaf@mediapunt.nl.