Nieuws/Binnenland
74375
Binnenland

De reuzenpanda’s komen!

Het mannetje, Xing Ya.

Het mannetje, Xing Ya.

RHENEN - Reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen zullen vlak voor Pasen hun poten op Nederlandse grond zetten. De twee beren arriveren om precies te zijn op 12 april in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Dat laat een woordvoerder van het dierenpark dinsdag weten.

Het mannetje, Xing Ya.

Het mannetje, Xing Ya.

Xing Ya en Wu Wen verblijven na aankomst eerst nog minimaal vier weken in quarantaine. Dat gebeurt in het dierenpark. Het is nog niet duidelijk wanneer het publiek de panda’s kan bewonderen. „Bij de officiële opening van het pandaverblijf zullen waarschijnlijk ook Chinese hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn. Hun agenda’s zijn bepalend. Maar het zal pas na de meivakantie zijn, want een periode van vier weken quarantaine is echt nodig”, zegt directeur Robin de Lange van Ouwehands Dierenpark.

GESCHONKEN

De komst van de dieren is bijzonder. De twee reuzenpanda’s werden in oktober 2015 tijdens het staatsbezoek van ons koningspaar aan China symbolisch geschonken aan Nederland. Aan de komst ging een periode van 16 jaar van overleg en voorbereiding vooraf.

Na een inspectie van het reuzenpandaverblijf gaf een Chinese delegatie twee maanden geleden groen licht voor de reis. De dieren worden met een speciale vlucht van KLM van Chengdu naar Amsterdam vervoerd en zullen rond 19.00 uur ’s avonds aankomen. Na een gezondheidscheck en een persmoment volgt het wegtransport naar Rhenen.

Pandasia

De bouw van het 9000 vierkante meter grote Pandasia heeft 7 miljoen euro gekost. Het mannetje en het vrouwtje krijgen elk een eigen verblijf, want panda’s willen niks van elkaar weten. Behalve op de drie dagen per jaar dat het vrouwtje vruchtbaar is.

Het vrouwtje, Wu Wen.

Het vrouwtje, Wu Wen.

Wu Wen (het vrouwtje) en Xing Ya (het mannetje) blijven vijftien jaar in Rhenen wonen. De dierentuin betaalt er een miljoen dollar per jaar voor aan China, dat het geld gebruikt voor de pandabescherming daar. De panda komt alleen in China in het wild voor en is zwaar beschermd.

Rhenen verwacht grote belangstelling uit binnen- en buitenland voor de beren. Het dierenpark hoopt dat er kleine pandaatjes komen, maar dat is niet eenvoudig met maar drie vruchtbare dagen in het jaar. Rhenen moet een eventueel jong na vier jaar teruggeven aan het pandacentrum in het Chinese Wolong.