Nieuws/Binnenland
74442
Binnenland

Hennis neemt rode kaart niet in ontvangst

DEN HAAG - Minister Jeanine Hennis van Defensie heeft dinsdag tot teleurstelling van de militaire vakbonden de haar aangezegde 'rode kaart' niet zelf in ontvangst genomen. De bonden wilden haar de symbolische rode kaart geven omdat onderhandelingen over een nieuwe cao voor het Defensiepersoneel zijn vastgelopen.

Volgens Anne-Marie Snels van de vakbond AFMP zou de minister komen, maar had Hennis andere prioriteiten gesteld.

Defensie laat weten dat Hennis de kaart wél graag zelf in ontvangst had willen nemen, maar pas later in de week, op vrijdag. Hennis had het volgens een woordvoerder dinsdag te druk. Niet alleen met het werk op het ministerie maar ook omdat het de dag voor de verkiezingen is. Hennis is de nummer twee op de lijst van de VVD.

De bonden zeggen dat Defensie afspraken niet nakomt en onbetrouwbaar is. Medewerkers zouden zich niet serieus genomen voelen.

Volgens Snels zijn, behalve de kaart voor Hennis, ook duizenden 'rode kaarten' ingevuld door militairen. Tientallen munitiekistjes met die kaarten werden dinsdag voor de deur van het ministerie van Defensie in Den Haag neergezet.

De AFMP zegt signalen te hebben gekregen dat de kaartenactie binnen Defensie is tegengewerkt. Defensie zegt zich hier niet in te herkennen en benadrukt dat medewerkers gewoon mogen opkomen voor hun belangen.