Nieuws/Binnenland
744976079
Binnenland

Tilburgse moordzaak uitgesteld door tolkenstaking

Stakende rechtbanktolken

Stakende rechtbanktolken

BREDA - Vanwege een stakende tolk is donderdag een Tilburgse moordzaak bij de rechtbank in Breda niet doorgegaan. De rechtbank probeerde vergeefs nog een andere tolk Turks te vinden.

Stakende rechtbanktolken

Stakende rechtbanktolken

Tolken en vertalers protesteren al maanden tegen lage tarieven. Volgens de tolken zorgt regelgeving bij de overheid ervoor dat professionele vertalers die een redelijke vergoeding vragen niet meer worden ingezet door bemiddelingsbureaus. Dat zou leiden tot een verslechtering van de kwaliteit.

De rechtbank was niet op de hoogte gesteld dat de tolk, die donderdag een van de twee moordverdachten zou moeten helpen, zou staken. Daardoor waren drie rechters, een griffier, de officier van justitie en de twee verdachten met hun advocaten allemaal voor niks naar de rechtbank gekomen. Maar ook de publieke tribune zat vol nabestaanden en familie van het slachtoffer en de verdachten.

De zaak draait om de moord op Krzysztof Suchan (30) die op 27 mei 2017 in Tilburg werd gestoken. Dat zou zijn gebeurd met een mes of met glasscherven van bierflessen. Hij overleed begin juni 2017. Twee Tilburgers van Turkse komaf zijn verdachten.

Wanneer de zaak nu wel wordt behandeld is nog niet duidelijk.