Nieuws/Binnenland
745267981
Binnenland

Efteling past omstreden ’racistische’ attractie aan

KAATSHEUVEL - Pretpark De Efteling gaat de omstreden attractie Monsieur Cannibale aanpassen. De attractie met de ronddraaiende kookpotten krijgt een Sindbad de Zeeman-thema, uit de verhalen van 1001 Nacht.

Monsieur Cannibale bestaat uit een groot aantal kookpotten waarin bezoekers kunnen plaatsnemen. Ze draaien vervolgens rondjes om een grote, dikke, bijna naakte en gekleurde man met een pollepel door zijn neus. Over de attractie werd al jaren geklaagd, omdat het een problematische, racistische karikatuur zou zijn.

Vorig jaar, in verband met de Black Lives Matter-protesten na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, laaide de kritiek weer op. Ruim 1500 mensen ondertekenden toen een petitie met het verzoek om de attractie uit het pretpark te verwijderen.

Uitvergroting

De Efteling benadrukte toen dat het park niet vooruit hoeft te lopen op het maatschappelijke debat. „De meeste bezoekers snappen echt wel dat het een vrolijke karikatuur is, zoals er meer karikaturen in ons park te vinden zijn. Het is een uitvergroting, niet de wereld zoals hij er echt uitziet”, zei een woordvoerder toen.

De attractie zou pas worden aangepast bij groot onderhoud, en dat gebeurt nu. Het attractiepark kreeg vorige maand groen licht van de Raad van State voor grote uitbreidingsplannen. Direct na de zomer wordt behalve Monsieur Cannibale ook de attractie Avonturen Doolhof veranderd in een Sindbad-thema. Op een later moment is ook de horecalocatie Panorama aan de beurt. De aanpassingen vormen de eerste fase van een totale gebiedsontwikkeling en kosten 2,8 miljoen euro.

De kookpotten van de huidige attractie Monsieur Cannibale worden bootjes die terechtkomen in een zeestorm, zegt De Efteling. „De ondernemende en welgestelde koopman Sindbad de Zeeman is al sinds 1998 in het attractiepark te vinden. (...) Sindbad (en zijn zeven avontuurlijke zeereizen) is één van de populairste verhalen uit 1001 Nacht en daarmee herkenbaar voor een hele brede en diverse doelgroep”, aldus het attractiepark.

Op sociale media klinkt veel onbegrip dat de attractie gaat verdwijnen. „Wat een onzin!"”, en „Belachelijk!”, wordt er onder meer getwitterd. Geert Wilders, erkend Efteling-fan, schrijft in een tweet: „Monsieur Cannibale moet blijven! Hou op met dat politiek correcte inclusieve linkse gedram!” Er zijn ook positieve geluiden. „Eindelijk! Volstrekt achterhaald, dat Monsieur Cannibale”, schrijft iemand op Twitter. En: „Maak je niet te druk joh. Van tijd tot tijd moet je dingen vernieuwen”, zegt een ander.