Nieuws/Buitenland
746686566
Buitenland

Omstreden seksgoeroe schuldig bevonden

Keith Raniere

Keith Raniere

NEW YORK - Een jury in New York heeft de omstreden zelfhulpgoeroe Keith Raniere (58) schuldig bevonden aan alle aanklachten. Hij runde een sekte waarin vrouwen seks met hem moesten hebben of werden gebrandmerkt met zijn initialen, meldden Amerikaanse media,

Keith Raniere

Keith Raniere

Raniere is de medeoprichter van de zelfhulporganisatie Nxivm. Binnen die organisatie bestond ook een geheime vrouwenclub, waar Raniere volgens voormalige leden aan de touwtjes trok. Hij domineerde de vrouwen als een sekteleider.

De vrouwen moesten om zich te bewijzen belastend materiaal over zichzelf overhandigen. Het ging bijvoorbeeld om naaktfoto’s of pijnlijke persoonlijke geheimen. Zo konden ze volgens aanklagers in het gareel worden gehouden. Raniere wist meerdere bekende vrouwen aan zich te binden, zoals actrice Allison Mack en de vermogende Clare Bronfman.

De autoriteiten dienden zeven aanklachten in tegen Raniere, onder meer voor afpersing en het bezit van kinderporno. Hij kan een levenslange gevangenisstraf krijgen. De strafmaat wordt vastgesteld op 25 september.