74670
Binnenland

Klaver waarschuwt voor rechtse flirt D66

DEN HAAG - Een stem op D66 brengt een rechts kabinet dichtbij. Daarvoor heeft GroenLinks-leider Jesse Klaver ,,kiezers met een links hart'' dinsdag gewaarschuwd. ,,D66 lonkt naar rechts'', zei Klaver in het televisieprogramma EenVandaag.

Klaver richt zijn pijlen op een rechtstreekse concurrent, blijkt uit kiezersonderzoek van EenVandaag. Veel kiezers twijfelen nog tussen GroenLinks en D66. Ruim 40 procent van de GroenLinks-aanhang zou D66-voorman Alexander Pechtold bovendien graag in het Torentje zien. Ze achten Pechtold geschikter dan Klaver (30), die zich ook heeft opgeworpen als kandidaat-premier maar te jong en onervaren is, naar hun smaak.

D66 maakt deel uit van Klavers droomcoalitie, naast CDA, SP en PvdA. De GroenLinks-lijsttrekker richtte zich tijdens de verkiezingscampagne vooral tegen de VVD, maar neemt aan de vooravond van de verkiezingen toch ook zijn beoogde coalitiepartners onder vuur. Hij wil voorkomen dat D66 een centrumrechtse coalitie in het zadel helpt, al sluit hij zelf evenmin uit zo'n kabinet te steunen.

Klaver houdt vast aan zijn premiersaspiraties, zei hij in EenVandaag. Wie een premier wil met veel ervaring, maar zonder visie moet volgens hem op Mark Rutte stemmen. Wil je iemand met minder ervaring maar wel visie, dan denkt hijzelf in aanmerking te komen.