Nieuws/Binnenland
747071597
Binnenland

Bloedwaarden voorspellen hoe ziek coronapatiënt zal worden

NIJMEGEN - Op basis van het bloed van net opgenomen coronapatiënten blijkt „vrij nauwkeurig” te voorspellen hoe ernstig de ziekte zal verlopen. Die conclusie trekken onderzoekers van elf Europese ziekenhuizen in een studie onder 982 volwassen Covid-19-patiënten. „Dit maakt het voor zorgverleners makkelijker om een inschatting van het verwachte ziektebeeld te geven”, meldt het Radboudumc. Het academische ziekenhuis in Nijmegen had de leiding over het onderzoek.

Besmetting met het coronavirus veroorzaakt specifieke veranderingen in het bloed. Op basis van bloedmetingen hebben de onderzoekers een algoritme gemaakt. Daarmee kan worden voorspeld of de patiënt ernstig ziek zal worden en mogelijk op de intensive care zal belanden. Na zes dagen is de voorspelling 93 procent betrouwbaar, aldus het Radboudumc.

„Door nieuwe laboratoriumtechnieken kan men beter zien of afweercellen in het bloed geactiveerd zijn”, legt het ziekenhuis uit. „Juist deze geactiveerde immuuncellen bleken meer aanwezig te zijn bij Covid-19-patiënten met een ernstig verloop, en ook al tijdens de vroege fase van de ziekte.”

Bloedbeeldbepalingen zijn standaardonderzoeken in ziekenhuizen. Ze zijn niet alleen breed beschikbaar, maar ook nog goedkoop. De informatie die ze geven kunnen voor de coronazorg goed van pas komen.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift eLife.