Nieuws/Binnenland
747535064
Binnenland

Coronacrisis: dinsdag 11 mei

LIVE | Drukte bij reisbureaus na persconferentie

AMSTERDAM - Al ruim een jaar worden Nederland en de wereld in de greep gehouden door het uit China overgewaaide coronavirus. Hoe snel weten we ons een weg te vaccineren uit deze crisis? Volg hier het laatste nieuws.

Dit artikel wordt gedurende de dag van updates voorzien. Bekijk hier het coronanieuws van maandag 10 mei.

20.55 - Drukte bij reisbureaus na persconferentie

Veel mensen hebben besloten hun vakantie te boeken. Dat komt naar voren uit een rondgang langs grote reisbureaus. Dinsdag maakten demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge bekend dat bestemmingslanden per 15 mei weer een individueel reisadvies krijgen.

Corendon-topman Steven van der Heijden spreekt van „enorme drukte” op de website en bij het callcenter. „Gisteren hadden we al een redelijke dag, maar vandaag zien we echt een enorme stijging in het aantal boekingen.” Populair zijn volgens Van der Heijden onder meer de Griekse eilanden en Mallorca en Ibiza. Voor die bestemmingen geldt waarschijnlijk vanaf eind mei een geel reisadvies.

Het aantal boekingen in mei ligt bij Sunweb nu al een kwart hoger dan in 2019 op 11 mei het geval was. „Bizar”, noemt een woordvoerder het. „Toen De Jonge de kleurcodes ging uitleggen verdubbelde het aantal bezoekers van onze website.” Vooral voor augustus worden veel vakanties geboekt. Ook bij Sunweb zijn de Griekse eilanden, Ibiza en Gran Canaria in trek.

De reiswijzer van de ANWB, waar per vakantieland informatie over de coronamaatregelen te vinden is, werd vanaf het begin van de persconferentie twaalf keer zo vaak bezocht als normaal. „Mensen willen gewoon echt heel graag weg”, verklaart een woordvoerder. Het vaakst werd er gezocht naar informatie over België, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië.

20.30 - KHN: openen terrassen nu voor meer horecazaken interessant

Het is voor meer horecaondernemers weer interessant om hun zaak te openen als terrassen vanaf volgende week woensdag langer open kunnen. Wel blijft het vrijwel onmogelijk om uit de rode cijfers te komen voor horecazaken zolang binnenruimtes dicht moeten blijven.

Dat zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de coronapersconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

17.18 - 25e editie Pride Amsterdam gaat door, maar zonder botenparade

De 25e editie van Pride Amsterdam gaat dit jaar door van 31 juli tot en met 8 augustus, maar zonder botenparade. Bij die parade kan geen 1,5 meter afstand worden gehouden, meldt de organisatie. Begin juli wordt het definitieve programma bekendgemaakt.

„Wij zijn blij dat de Pride Amsterdam dit jaar kan doorgaan. Samen met de gemeente Amsterdam werken we aan het meest haalbare programma voor eind juli. Dit betekent dat we alle onderdelen bekijken en bepalen hoe deze verantwoord kunnen doorgaan met de dan geldende maatregelen”, aldus Lucien Spee, directeur van Pride Amsterdam. In de komende weken gaan alle betrokken commissies en partners het programma samenstellen.

17.14 - ’Kabinet mikt op volledige opening middelbare scholen eind mei’

Het kabinet wil binnen twee weken een beslissing nemen over het weer volledig openen van de middelbare scholen. Die versoepeling zou dan in de week van 31 mei in moeten gaan, zeggen ingewijden tegen de NOS. In de scholen hoeft dan ook niet langer 1,5 meter afstand gehouden te worden, want dat is in een vol gebouw niet mogelijk.

Nu is het voortgezet onderwijs slechts gedeeltelijk open. De meeste leerlingen krijgen ongeveer de helft van de tijd fysiek les, de andere uren wordt er online-onderwijs gegeven.

16.35 - België staat zomerfestivals Pukkelpop en Tomorrowland toe

De Belgische zomerfestivals Pukkelpop en Tomorrowland, die ook bij Nederlanders populair zijn, kunnen dit jaar doorgaan. Vanaf 13 augustus mogen, als de coronacijfers het althans toelaten, 5000 tot mogelijk 10.000 deelnemers per festival weer uit hun dak gaan. Maar wel op voorwaarde dat zij bij de toegangspoort een bewijs van vaccinatie of een recente negatieve PCR-test kunnen overleggen.

Het toestaan van festivals en andere grote evenementen is onderdeel van een ’zomerplan’ waarmee het Overlegcomité van de zes regeringen stap voor stap België weer van het coronaslot af wil halen. Vanaf 9 juni mogen de cafés en restaurants binnen weer open, evenals - voor eerst nog met beperkt publiek - de bioscopen, theaters, fitnesscentra, casino’s, bowlings en de kermis. Belgen mogen dan ook vier personen thuis ontvangen van buiten hun eigen gezin, zei premier Alexander De Croo, en eens per week op kantoor werken.

15.45 - Gommers verwacht in het najaar opnieuw drukte in ziekenhuizen

Virologen gaan ervan uit dat het coronavirus zeker de eerste jaren als verkoudheidsvirus terug gaat komen. Dat betekent dat er ook in het najaar weer mensen in het ziekenhuis belanden, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid.

In een gesprek met Sven Kockelmann in het programma 1 op 1 (NPO Radio 1) zegt de arts-intensivist zich grote zorgen te maken over de toekomstige slagkracht van de intensieve zorgafdelingen in Nederland. Dit najaar voorziet Gommers een fors personeelstekort op de ic’s. De ic-capaciteit moet volgens hem dan ook structureel omhoog. „Wij gaan deze zomer kijken hoe groot die capaciteit dan moet zijn. We denken ongeveer 1200 bedden nodig te hebben. Dat zijn er substantieel meer dan dan de 950 nu”, aldus Gommers.

Tekst loopt verder onder de foto.

Verpleegkundigen zitten er volgens de arts „echt doorheen.” „We zien steeds meer uitval en dat gaat ten koste van de kwaliteit van zorg. Mensen beginnen fouten te maken die ze anders niet maken”, aldus Gommers.

Hij wijst erop dat er een apart plan moet komen om straks uitgestelde operaties in te halen. Gommers verwacht wel dat nu het aantal Covid-patiënten afneemt, een deel van de operaties dat was afgezegd, weer gedaan kan worden. Hij hoopt dat eind van de maand operaties die normaal gesproken binnen zes weken plaatsvinden, weer binnen die tijd uitgevoerd kunnen. worden.

15.40 - Grote aantal bijwerkingen AstraZeneca bij vrouwen was vertekend

Dat de zeldzame, maar ernstige bijwerkingen van het coronavaccin van AstraZeneca eerder alleen door vrouwen werden gemeld, komt mogelijk doordat voornamelijk zorgmedewerkers met het vaccin werden ingeënt. Dat zegt hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen Anke Huckriede. Het merendeel van de zorgmedewerkers is vrouw, dus dat gaf een vertekend beeld, stelt de vaccinoloog.

Bijwerkingencentrum Lareb maakte dinsdag bekend dat het inmiddels wel meldingen heeft ontvangen van mannen met bloedstolsels (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na een prik met AstraZeneca. Bij alle eerdere meldingen ging het om vrouwen. Huckriede: „Als er meer vrouwen worden ingeënt dan mannen, dan verwacht je ook meer berichten over bijwerkingen onder vrouwen dan onder mannen.”

Inmiddels wordt het vaccin gegeven aan een bredere groep, namelijk alle mensen uit de geboortejaren 1956 tot en met 1960. „Daar zitten waarschijnlijk evenveel mannen als vrouwen tussen”, aldus de vaccinoloog.

14.46 - Oostenrijker veroordeeld voor besmetten ex-vrouw

Een Oostenrijker is veroordeeld tot negen maanden voorwaardelijke gevangenisstraf omdat hij zijn ex-vrouw al hoestend had besmet met het coronavirus. De rechtbank in Linz ziet de opzettelijke besmetting als een poging tot het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel.

De 63-jarige man had de zeven jaar oudere vrouw ook fysiek aangevallen in november, toen het paar in een echtscheiding was verwikkeld. De man droeg thuis geen mondkapje en bleef volgens de rechter maar hoesten in de richting van zijn ex-vrouw bij wie hij toen nog woonde.

Een arts heeft na de aanval vastgesteld dat de vrouw nekletsel had opgelopen en met corona was besmet. Dat laatste wordt de man het zwaarst aangerekend, hoewel hij zelf schuld ontkent. Hij kan niet meer in beroep gaan.

13.32 - Duitsland wil tieners voor begin nieuw schooljaar vaccineren

Duitsland streeft ernaar 12- tot 18-jarigen voor het begin van het nieuwe schooljaar te vaccineren tegen Covid-19, zodat zij op een normale wijze weer naar school kunnen. Dat heeft de Duitse minister Jens Spahn van Volksgezondheid gezegd in gesprek met de omroep Deutschlandfunk.

Om het plan ook daadwerkelijk uit te voeren, moet eerst een coronavaccin voor kinderen van 12 tot 16 jaar worden goedgekeurd. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) moet daarvoor een nieuw verzoek van Pfizer/BioNTech goedkeuren. Het oordeel wordt volgende maand verwacht. Het middel mag in de Europese Unie al worden gegeven aan 16-plussers, maar gaat in de praktijk naar volwassenen.

De coronaprikken zouden volgens Spahn op school of in vaccinatiecentra kunnen worden toegediend. Op dit moment heeft een derde van de Duitse bevolking zeker één prik gehad. Volgens de minister stijgt het aantal vaccinaties terwijl de hoeveelheid besmettingen afneemt. „Als we het samen zo volhouden, kan het een goede zomer worden”, aldus Spahn.

12.02 - Terrassen langer open?

Als de druk op de ziekenhuizen blijft afnemen, mogen terrassen vanaf volgende week woensdag ook open voor ontbijt en diner. Dat maakt het kabinet dinsdagavond bekend in de coronapersconferentie, melden ingewijden. Wel wordt een „noodrem” ingebouwd: op maandag 17 mei wordt bekeken of de voorgenomen versoepelingen ook echt mogelijk zijn.

Tekst loopt verder onder de foto.

Mensen genieten in de zon op het terras met een lekker drankje . Vanaf 18 mei gaan de terrassen mogelijk weer open van ’s morgens vroeg tot 20 uur ’s avonds en is er weer meer mogelijk door de aankomende versoepelingen.

Mensen genieten in de zon op het terras met een lekker drankje . Vanaf 18 mei gaan de terrassen mogelijk weer open van ’s morgens vroeg tot 20 uur ’s avonds en is er weer meer mogelijk door de aankomende versoepelingen.

De terrassen zijn nu open tussen 12.00 en 18.00 uur. Dat wordt tussen 06.00 uur en 20.00 uur. Veel horeca-ondernemers hadden daar ook voor gepleit, vooral omdat de huidige openingstijden ontoereikend zijn om uit de kosten te komen.

Eerder werd al duidelijk dat het kabinet van plan is om op 19 mei stap twee van het openingsplan te zetten. Dat wil zeggen dat zogenoemde doorstroomlocaties buiten zoals pretparken en dierentuinen weer open mogen. Ook kan er zowel binnen als buiten meer gesport worden en worden bepaalde culturele evenementen buiten weer toegestaan. Het algemene advies om niet naar het buitenland te reizen vervalt ook, zo bleek eerder. Daarvoor komen reisadviezen per land in de plaats.

Het kabinet zal wel waarschuwen dat de versoepelingen niet doorgaan als de coronasituatie die niet toestaat. Hoe die noodrem er precies uit zal zien, wordt nog besproken. De verwachting is dat het advies van het Outbreak Management Team wordt gevolgd. Dat betekent dat het aantal ziekenhuisopnames deze week 20 procent lager moet liggen dan vorige week, zowel op de ic’s als andere afdelingen van het ziekenhuis. De laatste dagen lag dat cijfer tussen de 10 en 20 procent.

Eén voorgenomen onderdeel van de tweede fase van de versoepelingen kan in ieder geval nog niet uitgevoerd worden. Het kabinet hoopte dat mensen die een negatieve test kunnen laten zien onder meer weer naar sportwedstrijden zouden kunnen en musea zouden kunnen bezoeken. De wet die voor dat zogenoemde toegangstesten nodig is, is nog niet door de Eerste Kamer. Dat zal waarschijnlijk nog enige weken duren

12.15 - Kamer schrapt eigen bijdrage voor toegangstesten

De Tweede Kamer wil niet dat mensen een eigen bijdrage moeten betalen voor een coronatest als deze is bedoeld om toegang te verkrijgen tot bepaalde evenementen of activiteiten. Coronaminister Hugo de Jonge wilde dit, maar het parlement lag dinsdag unaniem dwars.

Met behulp van toegangstesten wil het kabinet het mogelijk maken delen van de samenleving al eerder te openen dan anders verantwoord zou zijn, nu nog niet iedereen de kans heeft gehad een vaccin te krijgen. In eerste instantie zouden deze toegangstesten voor iedereen gratis zijn, maar in zijn wetsvoorstel wil De Jonge vanaf 1 juli een eigen bijdrage van een kwart van de kostprijs vragen. Die zou neerkomen op ongeveer 7,50 euro, is de schatting.

De Jonge verwacht dat toegangstesten tegen die tijd alleen nog nodig zullen zijn voor evenementen met grote groepen mensen, zoals festivals, en niet voor een bezoek aan een restaurant of de bioscoop. De Jonge vindt het terecht dat een festivalbezoeker zelf een deel van die kosten draagt, in plaats van alles uit de schatkist te betalen.

Maar de Kamer ziet het niet zitten. Het parlement stemde voor een aanpassing van de wet om de eigen bijdrage te schrappen.

11.45 - EU eist dat AstraZeneca vaccinlevering vóór juli ruim verdubbelt

De Europese Commissie wil dat de rechter AstraZeneca verplicht de Europese Unie vóór juli minstens 120 miljoen coronavaccins te leveren. De teller stond vrijdag nog op 50 miljoen.

De commissie begon dinsdag een tweede rechtszaak tegen de Brits-Zweedse vaccinmaker, die al maanden de afgesproken leveringen niet waarmaakt. De juridische stappen moeten AstraZeneca ertoe aanzetten om alsnog over de brug te komen met de beloofde doses, onderstreept het dagelijks bestuur van de EU. Maar ze kunnen uiteindelijk ook leiden tot een schadevergoeding.

„We willen dat de rechtbank het bedrijf opdraagt om nog eens 90 miljoen doses te leveren, bovenop de 30 miljoen die in het eerste kwartaal al zijn geleverd”, zegt een woordvoerder van de commissie. In totaal heeft de commissie namens de lidstaten een contract voor 300 miljoen doses getekend. Brussel hoopt vóór september de resterende 180 miljoen doses van AstraZeneca te ontvangen, heeft de commissie volgens persbureau Reuters in de rechtszaal gezegd.

10.50 - ’Zet statushouders aan het werk in de zorg’

Het moet gemakkelijker worden voor statushouders met een zorgdiploma om aan de slag te gaan in de zorg, zeggen zorgverenigingen. Zo moeten buitenlandse zorgdiploma’s sneller erkend worden, want juist mensen met een opleiding in de zorg zijn heel hard nodig om de personeelstekorten tegen te gaan.

Volgens de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) komen statushouders in Nederland amper aan de bak in de zorgsector, onder meer omdat ze lang moeten wachten op hun asielaanvraag en het veel tijd kost om hun buitenlandse zorgdiploma’s erkend te krijgen. Zo moeten mensen die in het buitenland als arts of verpleegkundige werkten eerst „een complex en prijzig traject” doorlopen, dat minimaal vier jaar kan duren.

„Dat is veel te lang en demotiveert”, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. „In Duitsland duurt het erkennen van een buitenlands zorgdiploma maar vier maanden. Dat mag in Nederland ook veel sneller.” Ook branchevereniging van zorginstellingen ActiZ vraagt de politiek om diploma’s eerder te erkennen. „We hebben juist mensen met een diploma heel hard nodig in de zorg”, aldus een woordvoerder.

Tekst loopt verder onder de foto.

Zorginstellingen doen volgens ActiZ steeds meer om statushouders goed te begeleiden. „Zo wordt er op de werkvloer vaker genoegen genomen met minder perfect Nederlands. Maar het blijft een ander soort begeleiding vragen. Als iemand bijvoorbeeld geen fiets heeft om naar het werk te komen, of niet weet hoe je een treinkaartje koopt, moet je daar als werkgever wat mee.”

Voor dat soort begeleiding is niet altijd ruimte, juist omdat de druk op de zorg zo hoog is, ziet ook NU’91. Toch zijn statushouders mét diploma een stuk waardevoller dan Nederlanders zónder diploma. „Statushouders met een zorgdiploma zijn veel sneller volledig inzetbaar, ook al hebben ze nog wat bijscholing of extra begeleiding nodig. Mensen van buiten de zorg moeten helemaal van nul af aan beginnen, aan deze mensen hebben we al heel snel wat.”

9.32 - Depla: centrale crisisaanpak vanuit Den Haag afbouwen

Het is belangrijk dat de Rijksoverheid de touwtjes steeds meer uit handen geeft om goed uit de coronacrisis te komen. Ze moet ruimte geven aan de lokale aanpak door gemeenten, bedrijven, instellingen en verenigingen, vindt burgemeester Paul Depla van Breda, die voorzitter is van de commissie Sociale Impact Covid-19 van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

„Momenteel bedenkt het kabinet als een projectmanager bijna letterlijk de coronaregels die wij allemaal in zijn geheel moeten uitvoeren”, zegt Depla in het AD. „Ik begrijp die centrale crisisaanpak om het virus onder controle te krijgen. Maar zo’n top-downbenadering, daar moeten ze echt heel snel weer afscheid van nemen tijdens de opbouw van de samenleving. Want die is al begonnen.”

Tekst loopt verder onder de foto.

Burgemeester Paul Depla van Breda arriveert bij een bijeenkomst voor het Veiligheidsberaad.

Burgemeester Paul Depla van Breda arriveert bij een bijeenkomst voor het Veiligheidsberaad.

„Faciliteren wordt het toverwoord”, stelt Depla in de krant. „De fixatie op de dinsdagpersconferentie waarin per wet maatregelen worden opgelegd voor het hele land, moet steeds verder worden losgelaten naarmate de acute gezondheidscrisis meer onder controle komt.” Toch is hij er niet gerust op dat dat ook gaat gebeuren. „De neiging tot sturing blijft bestaan. Kijk naar het wetsvoorstel om testbewijzen voor toegang tot activiteiten in te kunnen zetten. Zo’n voorstel suggereert toch weer dat alles wederom vanuit Den Haag gaat komen. Dan zeggen we: jongens, hou op met dat voorschrijven.”

Volgens Depla moeten de huidige problemen in de samenleving op een creatieve en passende manier worden aangepakt. De problemen zijn volgens hem ook niet nieuw. „Maar door de crisis is er nú de urgentie én de kans om veranderingen door te voeren: op de woningmarkt, binnen de ggz, bij het toeslagensysteem, noem maar op. We moeten dan wel aan de slag.”

8.55 - FNV uit zorgen over voorwaarden om weer open te kunnen

FNV Recreatie, de vakbond voor medewerkers van recreatieparken, dierentuinen en pretparken, maakt zich zorgen over mogelijke voorwaarden vanuit de overheid die aan de aanstaande opening van de parken en dierentuinen verbonden worden. De verwachting is dat de parken en dierentuin vanaf 19 mei bij gunstige coronacijfers weer open kunnen, maar de vakbond denkt dat dit geen succes wordt als een testbewijs daarbij verplicht wordt.

„Naast dat het aantal bezoekers fors aan banden wordt gelegd, is de gedachte dat alleen bezoekers met een negatief testbewijs toegang krijgen tot dierentuinen en pretparken. Gaat dit gebeuren, dan verwacht ik dat parken besluiten te wachten met openen tot er geen beperkende voorwaarden meer gelden”, zegt bestuurder Johan Bijlsma.

Volgens de vakbond geven bezoekers aan dat vooraf testen hen ervan weerhoudt om naar een park te gaan. Zo werd een Fieldlab-proef bij de Efteling afgeblazen vanwege te weinig belangstelling onder potentiële bezoekers.

6.50 - België besluit over festivals en versoepeling coronaregels

Gaan grote festivals als Pukkelpop en Tomorrowland deze zomer nog door? Het Belgische Overlegcomité buigt zich dinsdag vanaf 09.00 uur over deze vraag en over mogelijke verdere versoepeling van de coronaregels voor de komende maanden. De druk op de politiek is groot. Ook de Belgen snakken naar meer vrijheid en leuke dingen om naar uit te zien, zeker nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd.

Premier Alexander De Croo heeft de hoop doen oplaaien door afgelopen weekend „vanaf half augustus” te noemen als het moment waarop festivals en andere grote (sport-)evenementen weer zouden kunnen plaatsvinden. Het comité waarin de zes regeringen van België zijn vertegenwoordigd zal de details bespreken, zoals de toegangsvoorwaarden en het maximaal aantal deelnemers. Hoe dan ook zou toegang via voorverkoop verlopen en worden beperkt tot Europese burgers, inclusief Britten, die een vaccinbewijs of een negatief PCR-testresultaat kunnen voorleggen. Er wordt overwogen daarvoor de komende Europese ’coronapas’ te gebruiken, schrijven Belgische media.

Ook de heropening van de cafés en restaurants ligt op tafel. De terrassen zijn sinds zaterdag weer open. Nu moet worden gekeken of ook de horeca binnen al in juni weer van het slot kan, met wel nog maar maximaal vier mensen aan een tafel.

In elk geval zullen besluiten over versoepelingen steeds weer worden afgezet tegen de coronacijfers, met de ziekenhuisopnames als leidend element.

6.47 - Eerste besmetting in 2 maanden in Australische deelstaat Victoria

In de Australische deelstaat Victoria is dinsdag voor het eerst in meer dan twee maanden tijd een vermoedelijk lokaal opgelopen besmetting met het coronavirus vastgesteld.

Het gaat om een man van in de dertig. Hij was recentelijk teruggekeerd uit het buitenland en twee weken in quarantaine gegaan in de deelstaat Zuid-Australië. Nadat hij deze had afgerond en negatief was getest, reisde hij door naar Victoria. Afgelopen weekend kreeg de man griepachtige verschijnselen.

Volgens de lokale gezondheidsautoriteiten is nog niet bekend wanneer de man zijn quarantaine had afgerond. De autoriteiten onderzoeken hoe hij besmet is geraakt.

6.45 - ’Vaccineren in ziekenhuizen wil nog niet vlotten’

Na maanden vaccineren is in veel ziekenhuizen nog altijd zeker de helft van het personeel niet gevaccineerd. Zij willen wel, maar het tekort aan vaccinaties gooit roet in het eten, blijkt volgens BNR uit navraag bij de grootste ziekenhuizen van ons land. Tot groot ongenoegen van zorgmedewerkers. „Dat aantal is nog veel te laag”, zegt voorzitter Stella Salden van beroepsorganisatie NU’91.

Het aantal zorgmedewerkers zonder vaccinatie ligt grofweg tussen de 40 en 60 procent, met enkele uitschieters naar boven en beneden. Ziekenhuizen hebben niet genoeg vaccins om iedereen te vaccineren die wil en hiervoor in aanmerking komt. Als er vaccins beschikbaar zijn, krijgen ze deze in kleine hoeveelheden aangeleverd. Dat zorgt voor „een grote logistieke puzzel, die veel vraagt in capaciteit, organisatie en logistiek binnen een al zwaar belast ziekenhuis met zorgdruk die al 15 maanden hoog is”, schrijft ziekenhuis ZGT in een reactie.

Ook het Erasmus MC is niet blij met de snelheid waarmee het de afgelopen maanden zijn personeel kon vaccineren. Het ziekenhuis kreeg begin dit jaar één grote levering en daarna kwamen vaccins alleen mondjesmaat binnen. Medewerkers zijn daardoor nog altijd kwetsbaar, wat de kans op uitval groter maakt, zegt Covid-programmamanager Michael van der Voorden.

6.32 - Weekcijfers RIVM: mogelijk minder dan 50.000 coronagevallen

In de afgelopen week zijn mogelijk minder dan 50.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld en doorgegeven. Het zou voor het eerst sinds begin april zijn dat het aantal positieve tests onder die grens blijft.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte weekcijfer. Vorige week meldde het instituut dat het in de zeven dagen ervoor iets meer dan 52.000 meldingen van positieve tests had gekregen. Dat komt neer op gemiddeld 7441 gevallen per dag.

In de zes dagen erna zijn 41.579 nieuwe gevallen aan het licht gekomen, gemiddeld bijna 6930 per dag. Dat betekent dat het weekcijfer rond de 48.500 zou kunnen uitkomen.

6.30 - Aruba versoepelt coronamaatregelen per direct

Aruba gaat de coronamaatregelen per direct versoepelen. Zo wordt de avondklok verkort tot een periode tussen 00.00 en 04.30 uur, meldde de regering maandag (lokale tijd). Dat betekent dat restaurants en andere bedrijven met een avondvergunning open mogen blijven tot 23.00 uur. Ook mogen meer mensen aan een tafel van een restaurant zitten: binnen maximaal acht en buiten tien.

Verder wordt het samenscholingsverbod opgeheven en is sporten weer toegestaan. Bij wedstrijden in de buitenlucht mag er maximaal zestig man publiek aanwezig zijn. Contactsporten zijn weer toegestaan, maar alleen voor personen onder de 18 jaar. Verder mogen muzikanten maximaal met z’n vijven optreden en dansen blijft nog steeds verboden. Bij begrafenissen mogen maximaal zestig personen tegelijk aanwezig zijn.