Nieuws/Buitenland
747654500
Buitenland

Interview vanuit de gevangenis

QAnon-sjamaan wast handen in onschuld: ’Ik stopte mensen die muffins meenamen’

WASHINGTON - Jacob Chansley, beter bekend als de QAnon-sjamaan, heeft twee maanden na de bestorming van het Capitool in Washington van zich laten horen. Hij zegt dat zijn acties niet bedoeld waren als een ’aanval op het land’. „Dat klopt in zijn geheel niet.”

De opvallende verschijning met prikstok en hoorns moet nog terecht staan voor onder andere het illegaal betreden van het parlement. Hij zit nog vast in een gevangenis in Washington en kan zomaar een straf van tot twintig jaar cel krijgen. Chansley hoopt echter op een officieel pardon voor hem en zijn kompanen. De rechter acht hem nog als „een gevaar” vanwege de complottheorieën die hij aanhangt. Zo beschuldigde hij Mike Pence van kinderverkrachting, net als de Amerikaanse elite zoals QAnon-aanhangers geloven.

De QAnon-figuur gelooft nog altijd dat de Amerikaans verkiezingen ’gestolen’ zijn, verklaart hij in een video-interview met CBS News. Ook Donald Trump zelf herhaalde die bewering toen hij onlangs weer van zich liet horen in een speech van een uur.

Volgens Chansley stopte hij andere indringers die spullen wilden stelen uit de Senaat. Binnen zong hij een lied, als een ware sjamaan, zo verdedigt hij zichzelf. „Het ging mij om het creëren van positiviteit in een heilige ruimte. Ik heb zelfs voorkomen dat mensen muffins meenamen uit de pauzehoek en deze heilige plek, de Senaat, wilden vernielen.”

Hij vervolgt, vanuit de gevangenis: „Ik zei ook een gebed, omdat het mijn bedoeling was om Gods aanwezigheid terug te brengen in de Senaat.”

Een Amerikaanse politicus die als aanklager betrokken was bij het mislukte impeachmentproces tegen Donald Trump, sleept de voormalige president nu voor de rechter. Afgevaardigde Eric Swalwell houdt Trump en anderen verantwoordelijk voor de gevolgen van de bestorming van het parlementsgebouw op 6 januari, berichten Amerikaanse media.

De Democraat klaagt ook de zoon van Trump, Donald Trump Jr., advocaat Rudy Giuliani en de Republikein Mo Brooks aan. Volgens Swalwell zijn aanhangers van Trump opgehitst met leugens over verkiezingsfraude.

Ook donderdag was er dreiging in Washington vanuit de hoek van QAnon. Dat en meer in een nieuwe aflevering van de podcast ’Uncle Joe – een blik op de VS’:

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo