Nieuws/Binnenland

270 miljoen voor extra loonsverhoging basisschoolleraren

ANP

Den Haag - Basisschoolleraren krijgen er de aankomende kabinetsperiode flink wat geld bij. Zo’n 270 miljoen euro gaat naar een extra loonsverhoging, nog eens 450 miljoen naar lagere werkdruk.

ANP

Het geld voor lagere werkdruk wordt onder andere gestoken in kleinere klassen en meer klassenassistenten, of conciërges. Basisschooldocenten hebben al aangegeven ontevreden te zijn met de extra investeringen. Nieuwe stakingen lijken onafwendbaar.

Scholieren, zo vinden VVD, CDA, D66 en CU, moeten op school de tekst en context van ons nationale volkslied leren. Ook moeten ze minstens eenmaal in hun schoolcarrière een bezoekje brengen aan het Rijksmuseum en de Tweede Kamer.

Jongeren krijgen de mogelijkheid om op vrijwillige basis een maatschappelijke diensttijd te vervullen van minstens zes maanden. Wie eraan mee heeft gedaan, heeft een streepje voor bij het solliciteren naar een overheidsbaan.

Voor studenten die naar de universiteit gaan of het hbo wordt door Rutte III het collegegeld voor hun eerste jaar gehalveerd. Op pabo’s geldt dat voor de eerste twee jaar. Peuters en kleuters met een onderwijsachterstand krijgen van het Rijk extra ’bijspijkeruren’ vergoed.

Bekijk meer van