Nieuws
748528
Nieuws

Industrie verbijsterd over opslag co2

van onze redactie DFT

Amsterdam De VEMW, de belangenbehartiger voor de industriële grootverbruikers van energie is verbijsterd over de 18 megaton aan co2 die haar leden jaarlijks zouden moeten afvangen en opslaan volgens het nieuwe regeerakkoord.

„Ik sla steil achterover”, zegt Hans Grünfeld, directeur van de VEMW. Aanvankelijk dacht ik dat het een typefout was, maar toen ik de getallen optelde bleek dat het inderdaad de bedoeling is dat de industrie die 18 megaton gaat afvangen en opslaan. Maar dat is absoluut niet realistisch.”

Grootschalige co2-opslag wordt gezien als onmisbaar voor het halen van de doelstellingen van Parijs, maar is voorlopig nog een dure oplossing, waardoor het nog op weinig plekken in de wereld grootschalig van de grond is gekomen.

In andere co2-maatregelen die het kabinet in petto heeft voor de industrie, zoals verbeterde procesefficiency en kan Grünfeld zich goed vinden. „Die komen uit ons eigen rapport. Maar waar die co2 opvang vandaan komnt, weet ik niet. We zijn wel bezig met een routekaart voor co2 opvang en -opslag. Maar hoe de overheid dit voor zich ziet: wie dit gaat doen en waar de co2 naar toe moet, is volstrekt onduidelijk.”

Grünfeld noemt het is goed dat de regering co2-reductie als doelstelling neemt en met maatschappelijke organisaties in gesprek wil over de vraag hoe dat te krijgen. „Maar wat jammer is, is dat de energietransitie nergens wordt verbonden aan de industrietransitie. Voor de grootschalige elektrificatie van de industrie die nodig is, is ook heel veel groene stroom nodig. Maar die link is niet gelegd.”