Nieuws/Buitenland
749082
Buitenland

Portugees gaat Europees octrooibureau leiden

MÜNCHEN - De Portugees António Campinos wordt de nieuwe topman van het Europese Octrooibureau (EOB), dat een grote vestiging in Rijswijk heeft met 2700 werknemers. Hij volgt per 1 juli de Fransman Benoît Battistelli op, die volgens een deel van het personeel een ,,tiranniek schrikbewind’’ zou voeren.

De 49-jarige Campinos leidt nu het Bureau voor Intellectueel Eigendom van de EU in het Spaanse Alicante en was eerder voorzitter van het Portugese Patent Instituut. De 38 lidstaten die het EOB aansturen verkozen hem dinsdag in München, waar het hoofdkantoor zetelt, boven de enige tegenkandidaat, uit Italië.

Op de 67-jarige Battistelli, sinds juli 2010 EOB-voorzitter, is veel kritiek, onder meer omdat hij de rechten van het personeel zou schenden en kritische werknemers zou ontslaan. Volgens de EOB-vakbond SUEPO, die op voet van oorlog verkeert met de Fransman, zijn er hierdoor zelfs meerdere zelfmoordgevallen geweest. SUEPO wil dat de nieuwe voorzitter de sociale vrede in de organisatie herstelt.

Grote zorgen

De Nederlandse regering had ook grote zorgen over het personeel. Oud-staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) voerde vorig jaar een ,,stevig’’ gesprek met Battistelli, maar dat leverde niets op.

Het EOB, dat bijna 7000 werknemers telt, beoordeelt octrooiaanvragen en verleent patenten. Het is geen EU-instelling.