74911
Binnenland

Hoogste stemlokaal blijkt kiezersmagneet

Nog altijd flink druk op A’DAM Toren

AMSTERDAM - „Een buitenkansje.” Zo omschrijft een Amsterdamse kiezer de mogelijkheid om te stemmen in het hoogste stemlokaal van Nederland, de twintigste verdieping van de A’DAM Toren op de noordoever van het IJ.

Veel Amsterdammers zijn er woensdag speciaal het IJ voor overgestoken, zoals een stel dat in het centrum op de Herengracht woont. „Het leek ons een ervaring om hier te stemmen, met een koffietje erbij. We hadden niet gedacht dat het zo gaaf zou zijn, met dat uitzicht.”

Rond 13.00 uur 's middags staat er een flinke rij. Kiezers moeten tussen de driekwartier en een uur wachten om in een van de drie hokjes het rode potlood ter hand te nemen. Normaal gesproken kost een bezoekje aan het uitkijkpunt 12,50 euro, maar wie een stempas kan laten zien, mag gratis naar binnen.

„We werden benaderd door de gemeente of hier een stemlokaal kon komen op de begane grond. Toen leek het ons leuk om het dan meteen op de twintigste verdieping te doen”, zegt Jolien Dokter van A’DAM Toren. „We vinden het belangrijk dat Amsterdammers gaan stemmen. Ook is het stemlokaal bedoeld als gebaar naar de bewoners van Noord, zoals we ook een gratis sinterklaasfeest voor noorderlingen hebben georganiseerd.” Dokter noemt het stemlokaal in de toren „nu al een succes.”

Beneden staat een buurtbewoonster met haar peuterzoontje te wachten op de lift naar boven. „Ik ga even kijken. Is het te druk, dan kom ik later weer terug.”

Meer leuke stemlokalen

Er zijn meer gemeenten die het stemmen leuker hebben gemaakt. Zo kun je stemmen bij een tweeduizend jaar oude Egyptische tempel. Dat kan woensdag in de centrale hal van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De tempel, een geschenk van Egypte aan Nederland, werd tussen 1960 en 1979 steen voor steen uit elkaar gehaald en na transport weer opgebouwd in het museum.

In Zevenhuizen, gemeente Zuidplas, kan de stemmer in een drive-instembureau gewoon in de auto blijven zitten. ,,Kiezers kunnen met auto, motor of fiets het stembureau binnenrijden en stemmen’’, aldus de gemeente. Burgemeester Gert-Jan Kats: ,,We maken het zo makkelijk mogelijk. Ga dus vooral stemmen!’’

Ruime sop

In Lelystad kunnen kiezers het ruime sop kiezen. In samenwerking met Natuurmonumenten brengt de gemeente verscheidene malen per dag mensen met de boot naar een stembureau op de Marker Wadden. Deze eilandengroep, wordt momenteel aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Het project moet zorgen voor natuurherstel van het meer. De animo om op het onbewoonde eiland te stemmen, blijkt zo groot dat er extra boten moeten worden ingezet.

,,De mensen die hier dag en nacht werken, hoeven niet naar het vasteland om te stemmen’’, aldus Natuurmonumenten. ,,Ook inwoners van Lelystad en mensen buiten deze gemeente krijgen de kans om hier hun stem uit te brengen. Een unieke kans om een bezoekje te brengen aan het eiland dat normaal gesproken nog niet toegankelijk is.’’

Voor alle bijzondere locaties geldt dat ook kiezers buiten de betreffende gemeenten daar hun stem kunnen uitbrengen. Daarvoor hadden ze op voorhand echter wel een speciale kiezerspas in hun eigen gemeenten moeten aanvragen.