Nieuws/Binnenland
74926
Binnenland

Topdrukte stembureaus: extra stembiljetten gedrukt

Opkomst fors hoger: 81 procent heeft gestemd

HILVERSUM - UPDATE 21.21 uur - De opkomst bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer bedraagt 81 procent. Dat blijkt uit een voorlopige prognose van Ipsos Nederland woensdag in opdracht van de NOS en RTL. In 2012 ging 74,6 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. In 2010 was het opkomstpercentage 75,3.

Bij de verkiezingen van woensdag waren er in totaal 12.980.788 kiesgerechtigden. Ipsos telt kiezers bij 43 stembureaus, verdeeld over Nederland.

Lees alles over de verkiezingen in ons LIVEBLOG: Nederland naar de stembus

Hogere opkomst

Driekwart van de stemgerechtigden had woensdag rond 19.30 uur al gestemd in Utrecht. De verkiezingsopkomst passeerde rond die tijd de 75 procent. De Domstad loopt hiermee voorop bij andere grote steden. Dat is de hele dag al het geval. In Rotterdam was rond 19.35 uur in totaal 67 procent van de stemgerechtigden naar de stembus geweest.

De gemeente Amsterdam meldde woensdag begin van de avond een opkomst van 53,7 procent. Bij de verkiezingen in 2012 was in de hoofdstad rond die tijd nog maar 39,2 procent van de stemmen binnen. In Den Haag was de opkomst om 18.00 uur 57,3 procent.

Drukte bij stembureaus in steden

Stembureaus in Den Haag en Rotterdam waar het woensdagavond nog erg druk is, blijven langer open als dat nodig is. Iedereen die om 21.00 uur in de rij staat, krijgt de gelegenheid zijn stem uit te brengen, lieten de gemeenten weten. In Rotterdam is het vooral op het centraal station erg druk. ,,Overweeg een ander stembureau”, adviseerde de gemeente.

Vanwege de hoge opkomst bij de verkiezingen zijn woensdag op het laatste moment nog stembiljetten bijgedrukt. Zo werden er in Amsterdam in de loop van de morgen 25.000 extra biljetten besteld. Ook elders in het land worden meer stembiljetten verspreid.

Bijzondere stemhokjes

Uit het hele land komen berichten over de drukte bij stembureaus. Zo moesten er in Maassluis stemhokjes bij worden geplaatst en werden in Lelystad extra boten ingezet om kiezers naar het bijzondere stemlokaal op de eilandengroep Marker Wadden te verschepen. Bijna 1300 mensen hebben woensdag de overtocht gemaakt.

ZIE OOK: Opmerkelijkste stemlocaties

StemWijzer

Ook werd er woensdag nog veel gebruikgemaakt van onlinekieshulp StemWijzer. De rijen bij stembureaus op sommige stations losten in de loop van de dag wel op, maar inmiddels is het weer dringen.