74937
Binnenland

Burgemeester brengt jongeren in limousine naar stembureau

LOSSER - Hij stond vanochtend voor dag en dauw op: burgemeester Michael Sijbom van het Twentse Losser. De burgervader kroop namelijk in de huid van privéchauffeur en haalde de ‘nieuwe stemmers’ - jongeren die vandaag voor het eerst hun stem mochten uitbrengen - op van huis om ze vervolgens een lift naar het stemlokaal te geven. Onder het genot van een glaasje champagne. Alcoholvrij, dat dan weer wel…

Sijbom had de nieuwe stemmers eerder al hoogstpersoonlijk een uitnodiging gestuurd, ondertekend met zijn signatuur.

Voor een goede planning moesten de passagiers zich vooraf aanmelden. En om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van de limo-ritjes moeten de passagiers hun stempas en identiteitskaart meenemen. Het was voor de burgemeester nog wel een heel gepuzzel om het schema in elkaar te draaien. “Er waren nogal wat aanmeldingen, maar uiteindelijk is het allemaal gelukt. Al ben ik er wel de hele dag mee onder de pannen.”

Vanwege het drukke schema kregen de passagiers in een enkel geval overigens een enkele reis richting stembus: “Zij moeten de benenwagen terug nemen. Maar de meeste stembureaus liggen hier in Losser op loopafstand. Dat is dus verder geen enkel probleem.”