Nieuws/Buitenland
749717910
Buitenland

Trudeau eist regeling aansprakelijkheid na erkenning Iran

De canadese premier Justin Trudeau tijdens de persconferentie over het neergehaalde toestel in Iran.

De canadese premier Justin Trudeau tijdens de persconferentie over het neergehaalde toestel in Iran.

OTTAWA - Nu Iran heeft erkend dat het de Oekraïense Boeing woensdag per ongeluk heeft neergehaald, moet de zaak snel worden afgesloten en moet er een regeling komen voor de aansprakelijkheid. Dat zei de Canadese premier Justin Trudeau.

De canadese premier Justin Trudeau tijdens de persconferentie over het neergehaalde toestel in Iran.

De canadese premier Justin Trudeau tijdens de persconferentie over het neergehaalde toestel in Iran.

Hij dringt aan op transparantie en een diepgaand onderzoek naar het incident, dat in Canada wordt gevoeld als nationale tragedie. „De regering van Canada verwacht volledige medewerking van de Iraanse autoriteiten”, aldus Trudeau.

Alle 176 inzittenden van het toestel kwamen om het leven toen het kort na het opstijgen uit Teheran neerstortte.

Canada stelt aantal doden bij

Het aantal Canadezen dat omkwam bij de crash van het Oekraïense passagierstoestel in Iran is teruggebracht van 63 naar 57. Dat maakte Francois-Philippe Champagne, de Canadese minister van Buitenlandse Zaken vrijdag bekend op een persconferentie.

Volgens de minister baseert de Canadese overheid zich op informatie die verkregen is uit reisdocumenten van de slachtoffers. Ook zei Champagne dat er een taskforce komt die nabestaanden van de Canadezen die omkwamen bij de crash gaat helpen.

Meerdere landen, waaronder Canada, het Verenigd Koninkrijk en Nederland zeggen inlichtingen te hebben waaruit blijkt dat het vliegtuig met een raket is neergehaald.

In eerste instantie ontkende Iran dat het iets met de crash te maken had, maar het bewijs van het tegendeel stapelde zich op. Zaterdagochtend gaven de Iraanse autoriteiten toe dat het toestel uit de lucht was geschoten omdat het werd aangezien voor een vijandelijk doelwit. „Dat gebeurde als gevolg van een menselijke fout en onopzettelijk”, aldus een verklaring van het leger.

Oekraïne verwacht gerechtigheid

De presidenten van Oekraïne en Iran spreken elkaar nog deze zaterdag over het neerhalen van een Oekraïense Boeing in de buurt van Teheran. Volodimir Zelenski belt zijn Iraanse ambtgenoot Hassan Rohani om 16.00 uur (Nederlandse tijd) op, zo meldt zijn kantoor.

President Volodimir Zelenski van Oekraïne verwacht dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van de Oekraïense Boeing bij Teheran, zullen worden gestraft. Ook gaat hij ervan uit dat er schadevergoedingen zullen worden uitgekeerd en dat de lichamen van de slachtoffers worden gerepatrieerd, zo schrijft hij op Facebook.

In het toestel zaten hoofdzakelijk buitenlanders - vooral tientallen Canadezen en Iraniërs met banden in Canada. Elf slachtoffers hadden de Oekraïense nationaliteit. Het toestel was van de nationale luchtvaartmaatschappij van Oekraïne.

„We hopen dat het onderzoek zonder opzettelijke vertragingen en hindernissen wordt uitgevoerd. Onze 45 onderzoekers moeten overal ongehinderd bij kunnen”, schrijft Zelenski.