75015
Binnenland

Religieuze Diyanet-vlag weggehaald

Gemeente Amsterdam grijpt in bij stembureau in Turkse moskee

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft woensdag ingegrepen bij een stembureau in een Diyanet-moskee in stadsdeel Oost. Er hingen Turkse vlaggen en posters aan de muur. Rond twee uur ’s middags is een Diyanet-vlag (een religieuze organisatie die valt onder de Turkse overheid) weggehaald door een medewerker van het centrum. Ook zijn inmiddels de posters verwijderd.

Kiezers hadden via Twitter geklaagd dat er campagnemateriaal van de Turkse president Erdogan ligt en aan de muren hangt, maar dat lijkt niet het geval.

Wel klinkt er uit de radio Turkse muziek en er liggen Diyanet-folders op de tafel, zeggen Amsterdammers, die in de moskee hun stem uitbrachten. ,,Campagneuitingen in het stembureau zijn niet toegestaan. We hebben iemand erheen gestuurd om dit te corrigeren’’, laat een woordvoerster van de gemeente weten. ,,We hebben nog geen klachten van kiezers binnengekregen.’’

Burgemeester Eberhard van der Laan liet weten dat er geen juridische regels zijn overtreden bij het stembureau. Toch wilde hij postermateriaal niet laten hangen. ,,Die wekt verwarring en heb ik laten weghalen.’’

De Kiesraad laat weten dat in algemeen zin ,,er geen activiteiten in een stemlokaal mogen worden ontplooid die de kiezer beïnvloeden’’. Of daar sprake van is in dit geval, kan een woordvoerster niet zeggen. ,,Maar als mensen bezwaar hebben, moeten ze dat meldden bij de voorzitter van het bureau.’’

Volgens Elise Steilberg, die vanochtend ging stemmen bij de moskee, was de voorzitter van het bureau echter niet happig op het opnemen van bezwaar. ,,In dat geval moeten kiezers zich tot de gemeente wenden’’, aldus de Kiesraad.

Opheldering

Raadslid Dilan Yesilgöz van de VVD in Amsterdam wil opheldering van burgemeester Eberhard van der Laan en kaart de kwestie zodirect aan in de gemeenteraad. “In onze beleving is dat geen neutrale plek meer om te stemmen”, zegt het raadslid. Zij wil weten of de gemeente dat ook vindt en of er maatregelen worden genomen.

Volgens de gemeente worden de stemlokalen wel gecontroleerd, maar kunnen die mensen ,,niet overal tegelijk zijn’’. In dit geval waren ze nog niet langsgeweest en kwamen de signalen van Twitter eerder binnen dan een melding door de gemeente-agenten.

PVV’er Martin Bosma kwam aan het begin van de middag poolshoogte nemen. Hij gaat Kamervragen stellen, liet hij aan De Telegraaf weten. Bosma is boos over de Turkse aankleding en noemt het stembureau ’bezet gebied’.

De voorzitter van het stembureau heeft de ophef inmiddels gesust. ,,Als dit een volleybal-vereniging was, hingen er vlaggen van die vereniging.