Nieuws/Binnenland
750714529
Binnenland

CU en SP: misstanden uitzendbureaus aanpakken

Den Haag - Uitzendbureaus moeten een waarborgsom van 100.000 euro storten bij de overheid. Als het bureau geen salarissen uitkeert of fraudeert, kan dat geld worden gebruikt om uitzendkrachten te betalen. Het is een van de voorstellen die regeringspartij ChristenUnie en oppositiepartij SP doen om misstanden bij uitzendbureaus aan te pakken.

Het aantal uitzendbureaus is sinds eind jaren negentig enorm toegenomen, signaleren de partijen. Er zijn er momenteel ruim 14.000. „Hieronder zitten veel malafide bureaus die het niet zo nauw nemen met de betaling, arbeidsomstandigheden of huisvesting van hun werknemers”, zegt CU-Kamerlid Bruins.

De kwaliteitseisen moeten omhoog, het boeteregime moet aangescherpt. „Iedereen kan een keer de fout in gaan, maar wie er structureel een potje van maakt, moet steeds zwaardere sancties opgelegd krijgen”, zegt SP’er Van Dijk. Volgens hem vraagt ook de uitzendbranche zelf om strengere regels. „Cowboys zorgen voor oneerlijke concurrentie voor uitzenders die zich wel aan de regels houden.”

Maandag dienen de partijen hun voorstel in bij het debat over arbeidsmigratie.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd