Nieuws/Binnenland
75098
Binnenland

Eis cel en tbs tegen doodrijder Zelhem

ZELHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 39-jarige Rémon W. uit Doetinchem. Hij veroorzaakte in juni vorig jaar een dodelijk ongeluk in Zelhem. Een jongetje van vier overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Zijn ouders en zusje van toen drie raakten zwaargewond.

Volgens het OM is de verdachte na een dollemansrit met snelheden tot wel 150 kilometer per uur al slingerend tegen de auto van het gezin uit Stolwijk geknald. De officier van justitie acht de man schuldig aan dood door schuld. „Hij heeft een onaanvaardbaar risico genomen door met drank en medicijnen op, met hoge snelheid te gaan rijden in de auto terwijl hij niet beschikte over een geldig rijbewijs.”

De auto waarin de verdachte reed, had hij even daarvoor met geweld gestolen van een psycholoog van het NIFP (Nederlands Instituut Forensische Psychiatrie) die hem bezocht. De man was acht dagen voor het ongeval onder voorwaarden op vrije voeten gesteld in een andere strafzaak waarbij hij verdacht werd voor het onder invloed inrijden op twee agenten.

Volgens de rechtbank in Zutphen werd de verdachte destijds vrijgelaten omdat hij een blanco strafblad had. Ook zijn psychiatrische symptomen, die wel bekend waren, leken beheersbaar. Het ging na zijn vrijlating echter bergafwaarts, constateerde de reclassering die adviseerde hem te laten opnemen. Nog voordat de benodigde juridische stappen daarvoor konden worden afgerond, gebeurde het fatale ongeval.

De rechtszaak tegen de man werd woensdagochtend uitgesteld omdat justitie vergeten was de man vanuit zijn cel in Zaandam naar de rechtbank in Zutphen te brengen.