Nieuws

BNN viert opnieuw het leven van omgekomen wereldreizigers

Ode aan Rianne

Door Bernice Breure

Rianne Brouwer vond het leven in Bakkum ’te normaal’.

Rianne Brouwer vond het leven in Bakkum ’te normaal’.

BNN

Het leven vieren van een overledene: Break Free slaagt er wonderwel in. Na een succesvol eerste seizoen keert het BNN-programma vanavond terug met zes nieuwe odes aan jonge reizigers. De eerste aflevering draait om Rianne Brouwer (18) die met haar Australische vriend Alex in 2012 dood werd aangetroffen in een hutje in de binnenlanden van Laos. Vijf jaar later maken haar moeder en zus dezelfde reis door Azië.

Rianne Brouwer vond het leven in Bakkum ’te normaal’.

Rianne Brouwer vond het leven in Bakkum ’te normaal’.

BNN

Documentairemaker Geert-Jan Lassche zoomt in Break Free in op jongeren die de reis van hun leven maakten, maar nooit meer terugkwamen. Nabestaanden gaan terug naar de plek des onheils, we zien de laatste selfies van de hoofdpersonen, lezen mee met hun appjes naar het thuisfront, horen nummers uit hun favoriete afspeellijst en horen getuigenissen van ouders, broers, zussen en vrienden.

Rianne verliet na het behalen van haar VWO-diploma haar woonplaats Bakkum om Azië te verkennen. ,,Ze vond het hier te gewoon, te normaal”, zeggen vriendinnen over de levenslustige blondine die een fijne jeugd had genoten. Maleisië was de eerste stop, daarna volgde Thailand, Vietnam en Laos. Die laatste stop doet de backpacker aan met de Australische Alex die ze eerder op reis al heeft ontmoet. Het stel wordt in het bungalowtje dat ze hebben gehuurd levenloos, verstrengeld in elkaars armen, aangetroffen.

Vader Sjoerd kan de confrontatie nog niet aan maar zijn vrouw Ingrid en dochter Laura (de oudere zus van Rianne) reizen in haar voetsporen. Ze spreken onder meer met twee Australische meiden waar Rianne enkele dagen mee heeft opgetrokken. „Ze komt weer een beetje tot leven door deze verhalen”, concluderen ze. Ze zien de plekken waar Rianne heeft genoten en eindigen op de plek waar ze met deze Alex is gestorven. Ze zijn drie dagen na hun dood aangetroffen ’in een liefdevolle slaaphouding zonder sporen van geweld’. Vader Sjoerd lukt het ondanks zijn immense verdriet het als volgt te verwoorden: ’Ze zijn op het mooiste plekje van Laos in slaap gevallen en op een volgende reis gegaan.’